Interviu RRI: Declarația Schuman la 70 de ani

Celebrarea a 70 de ani de la Declaraţia Schuman intervine într-un moment când Europa se confruntă cu cea mai dificilă provocare de după Al Doilea Război Mondial: o criză economică, socială şi de sănătate provocată de izbucnirea COVID-19.

„Declaraţia Schuman, care a pus bazele Uniunii noastre Europene, a început cu un proiect politic adevărat şi unic pentru a garanta pacea şi prosperitatea şi a ameliora vieţile tuturor cetăţenilor europeni”. Am citat din Conferinţa Preşedinţilor – formată din preşedintele Parlamentului European şi liderii grupurilor europarlamentare – cu ocazia marcării, la 9 mai, a 70 de ani de la prezentarea Declaraţiei Schuman, devenită între timp Ziua Europei.  

Ramona Strugariu, europarlamentar Renew Europe, ne vorbește despre începutul proiectului european. 

„Declarația Schuman este un moment-cheie al nașterii și renașterii Europei, este un moment care a fost generat de o criză. Aș vrea să-l menționez pe cel care este de fapt părintele declarației Schuman, Jean Monnet, care spunea că oamenii nu se schimbă decât în momente de criză. Așa este și cumva suntem, în oglindă, tot într-o situație de criză profundă, cea mai serioasă, fără îndoaială, din istoria recentă a Europei. Pentru că nu există nici un scenariu posibil în care un stat membru să poată face singur față acestei crize. În schimb, prin solidaritatea și coordonarea care se manifestă la nivelul celor 27 de state membre s-ar putea să fim în situația fericită de a depăși împreună această criză. Este cu atât mai necesar să reflectăm la tipul de leadership de care are nevoie Europa în aceste moment și la faptul că această criză ar trebui să ne ajute să ieșim mai solidari și mai puternici din această experiență. Viziunea lui Robert Schuman și a altor lideri europeni era simplă, bazată pe același principiu, că nu putem să funcționăm singuri și că gestionarea la comun a resurselor de carbon și de oțel poate reprezenta o soluție solidă pentru a rezolva tensiunile dintre Germania și Franța și asigurarea păcii. Acesta a fost contextul de bază de la care s-a pornit atunci și așa s-a construit planul european.”  

„Europa trebuie să ia măsuri curajoase și să facă tot ce este necesar pentru a proteja viețile și mijloacele de subzistență, în special în domeniile cele mai afectate de criză”, au mai afirmat actualii lideri europenicu ocazia împlinirii a 70 de ani de la Declaraţia Schuman. Ramona Strugariu, europarlamentar Renew Europe:

” Este adevărat și suntem în acea situație în care tot criza ne arată care sunt și punctele slabe. De exemplu, că n-avem suficientă competență în materie de sănătate în tratatele europene și că ar trebui să avem un mecanism permanent pe dimensiunea de sănătate, un mecanism de răspuns și de rezerve strategice care să ne permită să acționăm mult mai repede decât am făcut-o.  

N-avem suficientă competență pe educație pentru ca astfel să fi avut măsuri coordonate la nivelul statelor membre pentru a implementa E-learning și pentru a folosi digitalizarea în scopul de a-i ajuta pe copii să avanseze cu programele școlare. Sunt lucruri serioase de făcut care nu pot fi realizate decât dacă proiectul european va fi întărit, iar noi vom reuși la un moment dat inclusiv să modificăm tratatele în această direcție. Nu ne ajută populismul, ne ajută onestitatea și asumarea, trebuie să ne uităm la cum arată lucrurile, să facem niște constatări. 

Este foarte important pentru că se pot prioritiza niște bani în perioada asta, la nivel european a fost asigurată și o viziune strategică, astfel că avem cum să îndreptăm niște lucruri. Rămâne să vedem dacă reușim să ne coordonăm dincolo de discursurile politicianiste într-un efort consistent comun pentru că e important să se întâmple asta, trebuie să existe dialog la nivelul partidelor politice pentru astfel de soluții.”

Articolul pe larg: https://www.rri.ro/ro_ro/declaratia_schuman_la_70_de_ani-2618915