Agenda săptămâni 2-7 iunie 2020

Bună dimineața, iată principalele repere de pe agenda mea de săptămâna aceasta. Ieri în Belgia s-au sărbătorit Rusaliile, așa că a fost zi liberă în calendarul Parlamentului European. 

𝗠𝗔𝗥𝗧̦𝗜

🔸 Am o întâlnire online cu reprezentanții European Newspaper Publishers’ Association (ENPA) și European Magazine Media Association (EMMA), două dintre cele mai importante organizații de reprezentare a intereselor mass-media la nivel european, cu care voi discuta aplicat despre nevoile jurnaliștilor și modul în care putem combate împreună dezinformarea și știrile false. Întâlnirea are loc în contextul în care eu sunt raportorul grupului Renew pentru dosarul privind Consolidarea libertății presei: protecția jurnaliștilor, discursul urii, dezinformare și rolul platformelor;
🔸 Particip la un webinar organizat de colegii de la PLUS Diaspora(D6), cu care voi vorbi despre direcția României în şi după această criză, relația românilor din străinătate cu autoritățile naționale, nevoile lor și modul în care îi putem sprijini; activitatea celulei de criză PLUS și strategiile europene privind depăşirea crizei.

𝗠𝗜𝗘𝗥𝗖𝗨𝗥𝗜

🔸 Este o zi dedicată activităților administrative şi a interacțiunii cu cabinetele parlamentare din teritoriu. Ne pregătim pentru a organiza o sesiune de întrebări și răspunsuri cu cetățenii și aştept întrebările voastre în acest sens.

𝗝𝗢𝗜

🔸 Iau parte la ședința Comisiei LIBE pe agenda căreia se află votul privind spațiul Schengen post COVID-19. De asemenea, discutăm despre etica folosirii inteligenței artificiale și impactul pandemiei asupra traficului și consumului de droguri în Europa; 
🔸 Particip la un webinar organizat de grupul Renew pe tematica dezinformării; 
🔸 Mă întorc în LIBE pentru a continua dezbaterile asupra subiectelor incluse pe ordinea de zi. Printre acestea – combaterea atitudinilor negative asupra minorității rome și implementarea unor strategii naționale de integrare. Subiectul va fi abordat în prezența comisarei pentru egalitate, Helena Dalli, și a mai multor ONG-uri și agenții europene. 

𝗩𝗜𝗡𝗘𝗥𝗜

🔸 Găzduiesc un al doilea episod din seria COVID-19 #MythBusters, concentrat pe acțiuni concrete de combatere a dezinformării, cum identificăm ştirile false şi mariile teorii ale conspirației, cum ne batem, concret, cu inițiatorii teoriilor privind oculta mondială şi care sunt dezinformările flagrante din această zonă. Vorbim pe larg despre teoriile de tip „dominarea lumii şi manipularea populației”, despre pericolul unor astfel de dezinformări şi de ce nu trebuie el ignorat. Revin cu detalii printr-o postare separată. De asemenea, pentru a rămâne la curent cu toate evenimentele online pe care le organizez, vă invit să vă alăturați comunității Evenimente online – Ramona Strugariu, eurodeputat USR PLUS.