Scrisoare deschisă către vice-președinta Comisiei Europene pe tema legislației anti-SLAPP

Am inițiat o scrisoare către vice-președinta Comisiei Europene, Věra Jourová, pe tema proceselor intentate împotriva jurnaliştilor şi a cetățenilor care aduc în atenția opiniei publice diferite disfuncționalități ale statului. Așa-zisele Procese Strategice împotriva Participării Publice (SLAPP) subminează democrația și statul de drept. Nu putem permite reducerea la tăcere a presei şi a societății civile doar pentru a proteja interesele individuale ale clasei politice.

Au trecut peste 30 ani de la intentarea primului astfel de proces, iar consecințele lui încă se resimt la nivelul întregii Uniuni. La moartea jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, aceasta avea deja intentate 47 de procese, multe dintre ele moștenite acum de familia sa. Anul trecut, doar în Croația au fost intentate 1000 procese strategice împotriva participării publice, în timp ce în Italia s-au dat contravenții în valoare totală de 50.000 EUR pentru așa-zisa defăimare a politicienilor.

Avem nevoie de un răspuns curajos din partea Uniunii Europene, iar Comisia trebuie să își asume rapid un rol mult mai proactiv cu privire la acest subiect. În acest sens, am propus împreună cu alți 30 de colegi adoptarea unui instrument legislativ european care să descurajeze astfel de practici iraționale la nivelul statelor membre. Avem nevoie de o Directivă Anti-SLAPP. În lipsa unei legislații europene unitare, vom asista neputincioși la o diminuare masivă a implicării publice, vom îngropa democrația participativă și vom alimenta, în rândul jurnaliștilor, teama că investigațiile lor se pot întoarce oricând ca un bumerang împotriva propriilor persoane și chiar a familiilor lor.

Scrisoarea, susținută de toți membrii grupului de lucru pentru libertatea presei din PE, constituit la inițiativa mea, poate fi consultată mai jos.