
Am luptat în Parlamentul European pentru ca Uniunea Europeană să fie în primul rând o comunitate de valori, fundamentată pe respectarea drepturilor și libertăților, statului de drept și principiilor democratice.
Am susținut crearea unui mecanism comprehensiv de protejare a statului de drept la nivel european. Am fost responsabilă din partea grupului Renew Europe pentru mai multe dosare din aceasta sferă, precum situația respectării valorilor europene în Ungaria, libertatea presei sau Programul pentru Justiție din cadrul viitorului buget multianual. De asemenea, sunt raportoare permanentă a Renew pe tema combaterii spălării banilor și vice-președintă a Delegației pentru relația cu Republica Moldova, rol din care sprijin drumul european al acestei țări.
Responsabilități formale

👉 Membră în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE)
👉 Membru supleant în Comisia pentru control bugetar (CONT)
👉 Membru supleant în Comisia pentru petiții (PETI)
👉 Membră și Vicepreședintă, Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova
👉 Membră a Delegației la Adunarea Parlamentară Euronest
👉 Copreședintă a Comitetului pentru energie din cadrul Adunării Parlamentare Euronest
👉 Membru supleant, Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Turcia
👉 Membră în Comitetul director al Intergrupului Anticorupție
Activitate

Raportor
🔸 LIBE – Raportor permanent privind combaterea spălării de bani
🔸 CONT – Raportor pentru organizarea audierii “Implementarea fondurilor europene: către sisteme de gestiune și control mai eficiente a gestiunii partajate (evaluarea riscurilor, condiționalitate și viitorul Parchetului European)” ce va avea loc online pe 11 iunie 2020.
Raportor Renew:
Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne
🔸 Situația statului de drept în Ungaria
🔸 Întărirea libertății mass-media: protejarea jurnaliștilor în Europa, discursul urii, dezinformare și rolul platformelor digitale
🔸 Decizie a Consiliului de autorizare a ratificării de către statele membre, în interesul Uniunii Europene, a Convenției Organizației Internaționale a Muncii (nr. 190) privind violența și hărțuirea
🔸 Asocierea LIBE la negocierile cu Consiliul privind Fondul european de dezvoltare regională și Fondul de coeziune
🔸 Propunere de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind condițiile de intrare și de ședere a resortisanților țărilor terțe pentru ocuparea unor locuri de muncă înalt calificate (Directiva Blue Card)
🔸 Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a programului „Justiție” (dosar sectorial al Cadrului financiar multianual 2021-2027)
Comisia pentru control bugetar
🔸 Descărcarea bugetară privind agențiile Uniunii în sfera justiției și afacerilor interne (Eurojust, Europol, Cepol, Frontex, EMCDDA, eu-Lisa, FRA, EASO), ca și pentru Curtea de Justiție a UE
🔸 Raportul anual pe 2018 privind protejarea intereselor financiare ale Uniunii și lupta împotriva fraudei
Priorități tematice

🔹 Crearea unui mecanism puternic de protejarea a statului de drept și a drepturilor fundamentale la nivel european.
Respectarea statului de drept în România, precum și în celelalte state ale Europei trebuie să fie prioritatea numărul unu a Uniunii Europene. Protejarea democrației, a justiției libere și a separației puterilor în stat a fost una dintre temele recurente ale intervențiilor mele din plen și a schimburilor formale și informale cu comisarii europeni responsabili.
Ca raportor alternativ asupra situației din Ungaria, am negociat rezoluția privind audierile în curs în temeiul articolului 7 alineatul (1) din TUE privind Polonia și Ungaria, adoptată de Parlamentul European în ianuarie 2020, ce conține un mesaj puternic privind urgența creării acestui mecanism privind statul de drept și a finalizării negocierilor asupra Regulamentului privind protecția bugetului Uniunii în cazul unor deficiențe generalizate în ceea ce privește statul de drept.
🔹 Libertatea presei și pluralismul media sunt priorități esențiale nu doar pentru România, ci pentru întreaga Uniune Europeană.
Gradul de libertate a presei este cel mai bun indicator privind situația democrației într-o societate. O presă independentă și puternică apără drepturile cetățenilor și combate dezinformarea. În calitate de responsabilă Renew privind libertatea presei și monitorizarea pluralismului media:
- Am organizat la Bruxelles, pe 17 octombrie 2019, o consultare a jurnaliștilor, urmată de o conferință publică cu participarea Vicepreședintei Comisiei Europene Vera Jourova în cadrul evenimentului “Riscând totul pentru a apăra valorile UE și democrația: protecția jurnaliștilor în Europa”.
- Am inițiat și contribuit la organizarea unei audieri în Comisia LIBE pe 6 noiembrie 2019, cu titlul Libertatea presei, libertatea de expresie și combaterea discursului urii online și offline.
- Am inițiat totodată Grupul de Lucru pentru Media, în cadrul căruia lucrez, împreună cu deputați din celelalte grupuri politice și cu reprezentanți ai societății civile, la proiecte privind protecția și finanțarea presei independente, negociez amendamente și mențin un dialog strâns cu Comisia Europeană pentru a promova aceste inițiative. Din această perspectivă am organizat și participat la mai multe evenimente europene dedicate libertății presei și lucrez la promovarea proiectelor de lege privind interzicerea proceselor abuzive împotriva jurnaliștilor.
- În Comisia LIBE una din principalele mele priorități este crearea unui fond european permanent pentru presa independentă. În acest sens, am introdus în Procedura bugetară 2021 un Proiect pilot pentru susținerea presei locale și promovarea educației media în scopul combaterii dezinformării și o Acțiune preparatorie pentru susținerea jurnalismului de investigație și a presei libere în Uniunea Europeană.
🔹 Susțin importanța crucială a unei legislații europene solide anticorupție și a unui cadru legislativ de cooperare judiciară transfrontalieră care să permită cu ușurință combaterea infracționalității, a spălării banilor, crimei organizate și terorismului, precum și recuperarea prejudiciilor cauzate de acestea.
- Ca responsabilă Renew pentru inițiativele de combatere a corupției și crimei organizate am inițiat și contribuit la organizarea unei audieri publice în Comisia LIBE pe 3 decembrie 2019 intitulată Către o strategie comună a Uniunii europene de combatere a corupției și crimei organizate: întărirea instrumentelor și ameliorarea cooperării între actorii relevanți.
🔹 Mi-am propus să contribui la o legislație solidă, transparentizarea și introducerea unor mecanisme de control eficiente și clare pentru monitorizarea modului în care sunt cheltuiți banii publici europeni
Instituțiile europene sunt primele care trebuie să dea acest exemplu, de la felul în care construiesc și aplică procedurile de achiziții publice, până la publicarea integrală a bugetelor și cheltuielilor instituționale
- Ca membră a CONT am susținut neacordarea descărcării bugetare către EASO pentru anul 2017 în urma problemelor de gestiune și a neregulilor din procedurile de achiziții publice.
- Ca membră a comitetului director al Intergrupului Anticorupție am susținut prin amendamente necesitatea sporirii transparenței alocației pentru cheltuieli generale a deputaților europeni.
- Am fost responsabilă pentru negocierea rezoluției Parlamentului European privind redeschiderea investigațiilor împotriva Premierului Republicii Cehia privind folosirea abuzivă a fondurilor europene și potențialul conflict de interese, text ce se află pe agenda plenarei pentru adopție.
- Am contribuit, în cadrul Intergrupului Anticorupție, la elaborarea unui ghid pentru prevenirea corupției și utilizarea transparentă a fondurilor destinate combaterii pandemiei de coronavirus;
🔹 Republica Moldova și țările din Parteneriatul Estic trebuie sprijinite puternic pe drumul lor european.
- Am susținut această poziție prin amendamentele la documentul de poziție ale Grupului Renew Europe privind viitorul Parteneriatului Oriental, respectiv în cadrul Recomandării redactate în cadrul Comisiei pentru afaceri externe.
- Între 29 noiembrie și 1 decembrie 2019 am efectuat o primă vizită de lucru la Chișinău unde am avut întâlniri cu reprezentanții societății civile, cu reprezentanți ai Parlamentului, ai Delegației UE în Republica Moldova și cu presa.
- În perioada 8-10 decembrie am participat la cea de-a 8-a sesiune a Adunării Parlamentare Euronest, organizată la Tbilisi, Georgia unde au fost adoptate documente importante privind securitatea energetică, ca și relațiile dintre UE și țările din Vecinătatea Estică.
- Am participat pe 18 și 19 decembrie, la Strasbourg, la ce de-a VII-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova. Declarația finală adoptată cu această ocazie include toate amendamentele mele și conține mesaje clare în privința reformelor, a independenței justiției, a libertății de exprimare, a responsabilității economice și sociale, precum și a securității energetice.
🔹 Protejarea drepturilor fundamentale fie că este vorba despre situația din țările terțe, fie că este vorba despre ce se întâmplă în Uniune, este un parametru important al activității mele parlamentare.
- Am inițiat adoptarea unei rezoluții de urgență privind situația drepturilor omului în Rusia, inclusiv un amendament cerând un regim european de sancționare a încălcării drepturilor omului, așa-numita Lege Magnitsky (adoptată în plen în iulie 2019)
- Am ridicat problema restrângerii drepturilor fundamentale în contextul răspunsului față de criza Covid-19 atât în cadrul dezbaterilor din Comisia LIBE, cât și prin scrisori trimise autorităților celor 5 state membre ale Consiliului Europei, printre care se numără și România, ce au activat derogarea de la CEDO.
Alte detalii relevante
- Am organizat la București, pe 7 martie 2020, evenimentul “România și Europa la feminin”, sub forma unei serii de conferințe și ateliere pe tema promovării participării femeilor în politică
- Am avut 25 de intervenții în plen; 58 de propuneri de rezoluție; 10 întrebări cu solicitare de răspuns scris
- Am participat la aproximativ 100 de dezbateri, conferințe, emisiuni TV și radio
- Am avut întâlniri cu diaspora românească din Belgia, Germania, Italia și Danemarca
- Am deschis 4 birouri locale funcționale (Bârlad, Bistrița, Botoșani și Suceava), iar altul este în curs de operaționalizare (Rm. Vâlcea)