Ziua internațională împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei

Trăim într-o societate democratică, ce a devenit chiar sub ochii noștri parte integrantă a unui proiect comun european. Acum suntem liberi. Putem visa și putem fi ceea ce ne dorim noi să fim, fără să ne ascundem și fără să ne fie rușine cu ceea ce suntem. Dar lupta cu prejudecațiile, stereotipurile și discriminarea este în continuare o provocare pe care România profundă nu a câștigat-o încă. 

Conform unui raport recent al Agenției UE pentru Drepturi Fundamentale, în România, situația minorităților sexuale, un subiect încă tabu pentru mai toți dintre noi, este parcă mai gravă decât oricând. Spre exemplu, 43% dintre românii LGBT au fost hărțuiți cel puțin o dată în ultimul an și doar 4% au avut curajul să meargă la poliție pentru a depune plângere. În plus, 45% dintre aceștia s-au simțit discriminați în interacțiunea lor de zi cu zi cu ceilalți. 

Astăzi, de Ziua internațională împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei, înțelegem că respectul pentru drepturile fundamentale, tratamentul egal și demnitatea umană trebuie să reprezinte o prioritate pentru noi toți, fie că vorbim de guvernanți, mass-media, societate civilă sau mediul academic. Iar noi, politicienii, avem o responsabilitate în plus – aceea de a ne proteja toți cetățenii, și mai ales pe cei care cad victime, fără voia lor, violenței și dicriminării. Nimeni nu ar trebui să se simtă inconfortabil pentru ceea ce este. La fel de bine cum nimeni nu are dreptul să judece, să acuze și să hărțuiască alte persoane, doar pentru că acestea diferă de setul propriu de valori. Haideți să transformăm împreună limbajul instigator la ură și discriminarea în dialog și toleranță. Să învățam să ne acceptăm așa cum suntem. A fi diferit nu înseamnă altceva decât a trăi liber, așa cum simțim să o facem, a vedea lucrurile într-o optică diferită și a le da o notă personală. 

România și Europa s-au fundamentat pe ideea de diversitate – lingvistică, culturală, etnică și religioasă. Poate că acum este timpul ca acest șir de valori să se dezvolte și să capete și alte valențe, cele orientate în jurul ideii de iubire, așa cum o înțelege fiecare. 

La mulți ani celor care au curajul să trăiască diferit, la mulți ani celor care știu să iubească și nu se lasă învinși de niște bariere imaginare. Sunt cu voi 🏳️‍🌈.