Intervenție în CONT cu privire la procedurile de audit, 7 mai 2020

Am participat dimineață la ședința Comisiei pentru Control Bugetar (CONT), unde am luat cuvântul pe tema procedurilor de audit în desfășurare, care investighează eventuale conflicte de interese din statele membre. Am cerut urgentarea acestor proceduri și transparență totală în gestionarea lor. Suspiciunile care gravitează în jurul anumitor lideri europeni trebuie clarificate, într-un fel sau altul, deoarece riscăm altfel să pierdem încrederea cetățenilor europeni în capacitatea UE de a investiga în mod eficient și nepărtinitor aceste cazuri particulare. 

Totodată, am profitat de această ocazie pentru a solicita Comisiei mai multe acțiuni menite să combată riscurile asociate protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene. Folosirea unor instrumente de atenuare a riscurilor la nivelul întregului bloc comunitar trebuie să devină o condiție obligatorie pentru toate statele membre, iar Renew Europe redactează deja un amendament în acest sens, pe care îl vom vota în plenul de săptămâna viitoare. 

Intervenția mea pe larg poate fi consultată mai jos.

Intervenție CONT-proceduri de audit în statele membre

Am participat dimineață la ședința Comisiei pentru Control Bugetar (CONT), unde am luat cuvântul pe tema procedurilor de audit în desfășurare, care investighează eventuale conflicte de interese din statele membre. Am cerut urgentarea acestor proceduri și transparență totală în gestionarea lor. Suspiciunile care gravitează în jurul anumitor lideri europeni trebuie clarificate, într-un fel sau altul, deoarece riscăm altfel să pierdem încrederea cetățenilor europeni în capacitatea UE de a investiga în mod eficient și nepărtinitor aceste cazuri particulare. Totodată, am profitat de această ocazie pentru a solicita Comisiei mai multe acțiuni menite să combată riscurile asociate protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene. Folosirea unor instrumente de atenuare a riscurilor la nivelul întregului bloc comunitar trebuie să devină o condiție obligatorie pentru toate statele membre, iar Renew Europe redactează deja un amendament în acest sens, pe care îl vom vota în plenul de săptămâna viitoare. Intervenția mea pe larg poate fi consultată mai jos.

Posted by Ramona Strugariu on Thursday, May 7, 2020