Scrisoare către Comisia Europeană referitoare la importanța permanentizării unui fond destinat jurnaliștilor independenți și mass-mediei locale

Am adresat Comisiei Europene o scrisoare prin care am reiterat importanța permanentizării unui fond destinat jurnaliștilor independenți și mass-mediei locale. În lipsa unor instrumente financiare de sprijin, mai ales în acest context, asistăm la o moarte lentă dar sigură a presei independente.

În contextul pandemiei, am simțit pe propria piele cât de agresive pot fi campaniile de dezinformare dinspre est, populismul ieftin, propaganda politică și manipularea de tot felul – toate acestea ne afectează, iar costul pe care îl vom plăti va fi infinit mai mare decât bugetul pe care l-am putea aloca acum unui astfel de fond. 

În plus, presa se află printre cele mai afectate sectoare de activitate din cauza pandemiei. Statisticile ne arată cum peste 80% din încasările din publicitate, care ar fi asigurat într-un fel sau altul subzistența presei, au fost pierdute. Sute de jurnaliști și-au pierdut astfel locurile de muncă, iar alții așteaptă să fie disponibilizați. Am solicitat sprijinul vice-președintei Comisiei Europene, Věra Jourová, însărcinată cu portofoliul Valori și Transparență, și comisarului pentru justiție, Didier Reynders, în vederea creării unui fond de urgență care să întindă o mână de ajutor organizațiilor media și freelancerilor grav afectați de criză. 

Este vital pentru Comisia Europeană să ridice acum povara subfinanțării de pe umerii jurnaliștilor independenți, organizațiilor media și freelancerilor, printr-un sprijin financiar direct, transparent și permanent, pentru ca aceștia să se concentreze pe investigațiile lor, și nu pe lupta pentru supraviețuire. 

Scrisoarea, susținută de 45 de colegi, poate fi consultată în integralitatea ei mai jos.