Eurodeputatul Ramona Strugariu (USR-PLUS, Renew Europe) consideră că UE se află în fața unor alegeri delicate deoarece menținerea restricțiilor înseamnă moartea economiei, însă, în același timp, reluarea activității economice intense înseamnă posibilitatea unui al doilea val pandemic în condițiile în care nici primul nu a fost depășit.
Eurodeputatul a făcut această precizare în contextul unui webinar organizat de Biroul Parlamentului European în România cu privind răspunsul coordonat al UE la pandemie, mai precis în legătură cu perspectivele pe care le are Parlamentul European pentru ridicarea treptată a restricțiilor în conformitate cu foaia de parcurs propusă de Comisia Europeană.
„Discuțiile sunt foarte complexe la nivel de Comisie și Consiliu cu privire la aceste măsuri treptate de ridicare a restricțiilor. Suntem cumva în fața unor alegeri delicate pentru că peste tot menținerea restricțiilor înseamnă moartea economiei și se fac deja eforturi de a redresa economia, dar este necesară și o anumită dinamică pentru a se face pași în direcția aceasta. În același timp, orice resuscitare a activității care presupune călătorii, redeschiderea școlilor, o activitate economică intensă înseamnă posibilitatea unui al doilea val de îmbolnăviri pentru care nu suntem tocmai pregătiți, pentru că nici nu am ieșit cu bine din primul, de fapt”, a precizat eurodeputatul Renew Europe.
În această situație, a spus Ramona Strugariu, „este nevoie să existe o coordonare la nivelul statelor membre în ceea ce privește aceste ridicări de restricții și o monitorizare eventual cu pilotarea parțială, cum se încearcă acum, a redeschiderii școlilor, deși foarte multă lume nu consideră că este o părere bună, existând riscul unor focare, iar în acest sens știm și declarațiile președintelui în acest sens, de altfel înțelepte și prudente, care sunt împărtășite și de alte state membre”.
Pe de altă parte, eurodeputatul este de părere că „implementarea în continuare a unor măsuri medicale, cum ar fi testarea țintită, măsuri pe care le discută acum și Germania, măsuri speciale pentru categoriile vulnerabile, este necesară, astfel încât totuși să ne permită o oarecare mobilitate perioada următoare”. Prin urmare, Ramona Strugariu subliniază că „nu există o soluție imediată și miraculoasă, ci pur și simplu trebuie să avem coordonare, prudență și foarte multă responsabilitate pentru a putea mobiliza lucrurile”.
Biroul Parlamentului European în România a organizat, miercuri, 29 aprilie, o dezbatere online privind răspunsul coordonat al Uniunii Europene la pandemia de coronavirus și acțiunile Parlamentului European. La webinar au luat parte trei eurodeputați români – Cristian Bușoi (Grupul Partidului Popular European), Victor Negrescu (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților) și Ramona Strugariu (Grupul Renew Europe).