Interviu RRI: Biroul European de Sprijin pentru Azil, 09 aprilie 2020

Agenția facilitează, coordonează și consolidează cooperarea între statele membre pe numeroase probleme legate de azil. De asemenea, ajută statele membre să își îndeplinească obligațiile care decurg din normele și acordurile europene și internaționale în materie de protecție a persoanelor aflate în situații dificile.

Ramona Strugariu, europarlamentar al Alianței USR PLUS, ne dă detalii:

„Este o instituție care acordă sprijin diferitelor proceduri de azil. Astfel că pot beneficia de sprijinul ei toate statele membre. Cât privește dimensiunea externă, are în vedere tot acțiuni de sprijin, de formare, de instruire și de găsire a anumitor tipuri de soluții în ceea ce privește politicile de azil și cu state terțe. Și când spun state terțe mă refer în special la acele state dinspre care vine un flux foarte mare de solicitanți de azil. Sau, cum este cazul Turciei, state care găzduiesc un număr foarte mare de migranți și solicitanți de azil. 

Ce nu face EASO este să proceseze ca instituție solicitări de azil, nu are asemenea competențe. Asta revine statelor membre. Când organizează misiuni speciale de sprijin- mă refer mai ales la problemele care au existat în gestionarea migranților în state ca Italia și Grecia- EASO nu dispune de propriul personal care să se deplaseze și să se implice în mod direct în recuperarea oamenilor de pe mare, în gestionarea anumitor formalități sau relocarea respectivilor azilanți. EASO lucrează cu experți detașați din statele membre și se ocupă în principal de chestiuni de formare, de înțelegere a legislației europene, de gestionare a legislației statelor membre și a procedurilor lor în acest sens.”                                                                                                      

Tot Ramona Strugariu, eurodeputat al Alianței USR PLUS, ne spune cum sunt alese cazurile care primesc sprijin din partea Biroului European de Sprijin pentru Azil (EASO):

„În funcție de situațiile pe care le întâlnim fie la nivel european, fie la nivelul unor state membre de frontieră care se confruntă cu situații foarte grele. Ca exemplu, voi recurge din nou la exemplul celor două state, Italia și Grecia, care s-au confruntat cu un val de migranți foarte puternic. Cele două state au fost copleșite de numărul foarte mare de solicitări și de dimensiunea acelor tabere foarte mari de solicitanți de azil și de migranți care s-au construit pe teritoriile lor. În aceste cazuri au existat misiuni speciale și sprijin special pe care Agenția EASO a acordat-o acestor state membre, se numește asistență personalizată. Există chiar niște protocoale de colaborare pe care EASO le acordă. De asemenea, în orice punct de frontieră sau stat membru în care pot apărea probleme există un tip de suport care se numește Sprijin pentru situații de urgență. Iar EASO gestionează efortul solidar al statelor membre pentru a detensiona situația pentru a reloca azilanți, pentru a acorda sprijin in taberele de refugiați, șamd.”

Interviul complet: https://www.rri.ro/ro_ro/biroul_european_de_sprijin_pentru_azil-2615241