Interviu Euractiv pe tema pericolului derogării de la cadrul legal care garantează drepturile omului, 24 martie

Am acordat un interviu publicației EURACTIV pe tema pericolului derogării de la cadrul legal care garantează drepturile omului, în această perioadă, precum şi a semnificației activării articolului 15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului de către anumite state membre ale Consiliului Europei.

“Este un precedent foarte periculos și, în același timp, un semnal de slăbiciune politică sa te gândești mai întâi la o situație pentru care să ceri derogare de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a declarat Ramona Strugariu, membră a grupului centrist Renew Europe, scoțând în evidență totodată faptul că de obicei, țări care transmit semnale nu tocmai puternice când vine vorba de respectarea drepturilor omului – Turcia, de exemplu – sunt și cele care fac cel mai des apel la această derogare. 

“Strugariu a condamnat totodată lipsa de transparență și de comunicare a Guvernului României pe acest subiect.”

“Nu știm care este scopul acestei notificări deoarece guvernul nu ne-a transmis nicio explicație” susține europarlamentarul, explicând că deși sunt și alte state europene care au introdus măsuri stricte pentru împiedicarea răspândirii epidemiei – cum ar fi Franța – acestea nu au notificat Consiliul cu privire la derogarea de la Art. 15.”

“Trebuie să rămânem cu mintea limpede în astfel de situații, deoarece avem nevoie de garanții pentru respectarea drepturilor omului, a afirmat Strugariu. Mă tem că foarte multe dintre aceste măsuri și încercări sunt de fapt limitări ale libertății de informare, ale libertății presei, care sunt esențiale în acest moment”.

Interviu complet: https://www.euractiv.com/section/justice-home-affairs/news/coronavirus-derogations-from-human-rights-send-wrong-signal-say-meps/?fbclid=IwAR1qKKFZkMxY6s_NGH_6a1p60s84TQR3VcThL4c3BwewdZjD7EGCoys87d8