Scrisoare adresată președintelui Klaus Iohannis și premierului Ludovic Orban cu privire la activarea derogării de la aplicarea prevederilor CEDO, 20 martie

Domnule preşedinte Klaus Iohannis, domnule premier Ludovic Orban, vă rog să nu creați un precedent periculos pentru toate regimurile iliberale ale Europei şi să retrageți notificarea de activare a art. 15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

După cum a subliniat foarte clar zilele trecute Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, doamna Dunja Mijatović, în cadrul luptei împotriva pandemiei autoritățile trebuie să ia măsuri care nu duc la discriminare și care sunt proporționate obiectivelor urmărite. Ea face un apel foarte ferm către statele membre să rămână vigilente față de orice act rasist, xenofob sau de stigmatizare și să asigure acces larg la informații corecte în ceea ce privește situația din sistemele de sănătate publică, disponibilitatea serviciilor medicale și măsurile care se iau în acest context. 

De asemenea, Council of Europe Commissioner for Human Rightssolicită clar statelor membre să fie transparente în comunicare și să asigure accesibilitatea informației, întrucât acestea sunt esențiale pentru a restabili încrederea publică și participarea la guvernare în circumstanțele dificile actuale.

Demnitatea umană și drepturile fundamentale trebuie să fie în centrul eforturilor noastre de a răspunde crizei COVID-19.

Ca stat membru al Uniunii Europene, România ar trebui să fie în acest sens un model, nu un exemplu de ”așa nu”, grăbindu-se să suspende normele fundamentale conținute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului.