Scrisoare adresată Ministrului Sănătății cu privire la criza de medicamente, 18 martie 2020

I-am adresat astăzi Ministrului Sănătății Victor Costache o scrisoare prin care i-am solicitat să intervină urgent în soluționarea crizei generate de absența din farmacii a unor medicamente esențiale pentru mai multe categorii de bolnavi cronici. Sunt milioane de pacienți în România care reprezintă categorii extrem de vulnerabile acum, în contextul epidemiei de COVID-19. 

Mai mulți medici și pacienți mi-au semnalat, în ultimele zile, lipsa din farmacii a unor medicamente absolut necesare pentru tratarea bolnavilor cronici de afecțiuni ale glandei tiroide, diabet sau pentru cei care suferă de boli autoimune. Criza de medicamente pentru endocrinologie precum Euthyrox, Accu-thyrox, sau pentru diabet, precum Siofor și Glucophage persistă de câteva luni și s-a acutizat sever în ultimele două săptămâni.

L-am rugat pe domnul ministru al sănătății să intervină prompt pentru deblocarea aprovizionării şi a disponibilității acestor medicamente şi i-am solicitat răspunsuri punctuale la următoarele întrebări:

🔸 Care este situația stocurilor de medicamente esențiale în România în acest moment?

🔸 Care sunt măsurile pe care intenționați să le luați pentru a asigura disponibilitatea acestor medicamente cât mai repede și cât mai aproape de pacienți? 

🔸 Care este data pentru care preconizați că aceste medicamente vor fi disponibile în farmacii?

🔸 Care sunt măsurile transmise de autorități farmaciilor pentru păstrarea distanței de siguranță în contextul epidemiei de COVID-19? 

Scrisoarea pe larg, mai jos.