ACTUALIZAT: Scrisoare adresată Ministrului Sănătății cu privire la criza de medicamente, 18 martie 2020

I-am adresat astăzi Ministrului Sănătății Victor Costache o scrisoare prin care i-am solicitat să intervină urgent în soluționarea crizei generate de absența din farmacii a unor medicamente esențiale pentru mai multe categorii de bolnavi cronici. Sunt milioane de pacienți în România care reprezintă categorii extrem de vulnerabile acum, în contextul epidemiei de COVID-19. 

Mai mulți medici și pacienți mi-au semnalat, în ultimele zile, lipsa din farmacii a unor medicamente absolut necesare pentru tratarea bolnavilor cronici de afecțiuni ale glandei tiroide, diabet sau pentru cei care suferă de boli autoimune. Criza de medicamente pentru endocrinologie precum Euthyrox, Accu-thyrox, sau pentru diabet, precum Siofor și Glucophage persistă de câteva luni și s-a acutizat sever în ultimele două săptămâni.

L-am rugat pe domnul ministru al sănătății să intervină prompt pentru deblocarea aprovizionării şi a disponibilității acestor medicamente şi i-am solicitat răspunsuri punctuale la următoarele întrebări:

🔸 Care este situația stocurilor de medicamente esențiale în România în acest moment?

🔸 Care sunt măsurile pe care intenționați să le luați pentru a asigura disponibilitatea acestor medicamente cât mai repede și cât mai aproape de pacienți? 

🔸 Care este data pentru care preconizați că aceste medicamente vor fi disponibile în farmacii?

🔸 Care sunt măsurile transmise de autorități farmaciilor pentru păstrarea distanței de siguranță în contextul epidemiei de COVID-19? 

Scrisoarea pe larg, mai jos.

Actualizare 6 aprilie:

Răspunsul primit nu tratează, din păcate, toate punctele pe care le-am adresat. Iată însă principalele aspecte ce reies din scrisoarea Ministerului Sănătății: 

🔸 În perioada 23-27 martie au fost eliberate pentru livrare 140.000 de cutii de Euthyrox 100 mcg, ce ar fi trebuit să ajungă deja în țară la finalul săptămânii trecute; 

🔸 100.000 de cutii Euthyrox 50 mcg sunt deja în faza de control al calității și ar trebui să sosească în România săptămâna aceasta; 

Răspunsul intregral este disponibil mai jos, în formatul transmis de minister. Din păcate, nu pot îmbunătăți calitatea imaginii, pentru că este, cel mai probabil, un fax.