Scrisoare transmisă Comisiei Europene cu privire la situația studenților Erasmus blocați în alte țări decât cele de origine

Am cerut pe 17 martie, împreună cu colegii din USR PLUS, într-o scrisoare transmisă Comisiei Europene, măsuri urgente pentru studenții Erasmus blocați în acest moment în alte țări decât cele de origine și aflați în imposibilitatea de a se întoarce acasă. În acest moment sunt peste 340.000 de studenți aflați pe tot teritoriul UE în programul Erasmus, dintre care peste 2.500 de studenți români.

Deciziile fără precedent luate de guvernele statelor membre au închis Universitățile și fac imposibilă întoarcerea acasă a studenților din cauza restricțiilor de mobilitate. Continuarea programelor de studiu este în acest fel sub semnul întrebării iar finanțarea stagiilor de asemenea. Acest lucru lasă în izolare și fără finanțare cea mai mare parte a studenților aflați în programele Erasmus și Erasmus+, care se adresează profesorilor, trainerilor și tinerilor europeni.

Uniunea Europeană trebuie să facă un plan de contingență pentru studenții care nu se pot întoarce acasă și au nevoie de finanțare pentru a supraviețui în izolare sau carantină pe perioada pandemiei COVID-19.

Alianța USR PLUS și Renew Europe cer Comisiei Europene fonduri suplimentare pentru studenți și asigurarea, împreună cu statele membre, a unei coordonări pentru implementarea măsurilor luate. Este de asemenea necesar ca acești studenți să nu fie nevoiți să returneze bursele deja primate chiar dacă au fost întrerupte cursurile iar ei trebuie să se repatrieze.