Domnule preşedinte Klaus Iohannis,
Înțeleg importanța momentului şi a luării unor măsuri excepționale.
Dar nu înțeleg şi afirm că nu este deloc în regulă ce faceți cu libertatea informației şi a presei. Jurnaliştii şi organizațiile non-guvernamentale care apără libera exprimare sunt revoltați şi au toată dreptatea să fie. Exact în astfel de situații, informația trebuie să circule liber, trebuie actualizată permanent, transparența trebuie să fie maximă – lucidă, dar maximă.
Oamenii nu trebuie să stea cu frică de puşcărie şi cu pumnul în gură. Dimpotrivă, trebuie să vorbească clar şi răspicat despre ce se întâmplă, despre nevoi, abuzuri, derapaje.
Cine vă aşteptați să vă raporteze situația reală din teritoriu, domnule preşedinte, managerii de spitale şi sefii DSP numiți de PSD? Sau avertizorii de integritate şi presa liberă?
Au început să îmi cadă sub ochi circularele interne din spitale – cu formulări de tipul ” vă atenționăm că este interzis să divulgați orice informație în context epidemiologic (nr de cazuri, confirmați, etc.) (…) Orice informație se pedepseşte conform legii în vigoare, inclusiv cu închisoarea”.
În aceste vremuri, informația se pedepseşte cu închisoarea? Aici am ajuns?
Suntem în vremuri de criză. Dar suntem într-un cadru legal european care garantează drepturile şi libertățile fundamentale. Suntem într-un context în care informația corectă este vitală şi în care presa are un rol mai mare decât oricând. Este o greşeală fundamentală să îi puneți poprire şi botniță. Presa din Europa raportează asiduu. Publică informații despre rapoarte secrete medicale cu date şi cifre (Anglia). Vorbeşte despre posibile tentative de fraudă la achiziționarea măştilor medicale comandate de guvern (Belgia). Raportează până şi vârstele celor internați la terapie intensivă într-o zi, ca să ajute studiile medicale (Franța). Iar noi amenințăm că pedepsim penal informația?
Fac un apel public clar şi răspicat la luciditatea dumneavoastră, domnule preşedinte. Informația ne-a salvat, nu ne-a panicat, în istoria modernă. Informația, comunicarea, conectarea, presa şi rețelele de socializare pe care se transmiteau live cozile de la vot din 2014 au avut o contribuție majoră la faptul că ați ajuns preşedinte. Atunci PSD nu a suspendat conturi şi nici nu a blocat accesul la informație.
Vă rog să clarificați urgent chestiunea libertății presei şi a siguranței avertizorilor de integritate. De ei avem nevoie mai mult decât oricând, acum. Dacă sunteți un preşedinte european, responsabil şi lucid, pentru care adevărul şi transparența sunt esențiale, care la rândul lui şi-a bazat multe dintre reacțiile din momente critice pe informația şi apelurile venite de la voci libere, acum este momentul să o arătați. Mai mult decât niciodată, acum.