Ramona Strugariu, europarlamentar USR PLUS, organizează la București evenimentul România & Europa la feminin

Ziua Internațională a Femeii va fi sărbătorită anul acesta la București printr-un eveniment complex, dedicat leadership-ului feminin în politică și antreprenoriat. Unele dintre cele mai puternice voci feminine din politica europeană și din mediul privat, care au reușit să facă performanță în domeniile lor de activitate și să învingă stereotipuri etnice, culturale sau de gen, își vor face cunoscute proveștile, prin intermediul unei serii de evenimente discursive, mese rotunde tematice și ateliere interactive. 

Ultimele statistici arată că peste 52% din populația României este alcătuită din femei. Deși procentul este în continuă creștere, prezența doamnelor în funcții publice rămâne una deficitară. În momentul de față, în România, doar 5% dintre primari și 20% dintre parlamentarii aleși sunt femei. Statisticile nu arată cu mult mai bine nici în ceea ce priveşte mediul de business, unde avem puțin peste 35% acționariat feminin, iar violența asupra femeilor sau prejudecățile cu privire la „tipul” de meserii şi de activități pe care acestea ar trebui să le aibă persistă la cote alarmante atât în România, cât şi în alte state membre ale Uniunii. La nivel european, Comisia Von der Leyen a evocat în repetate rânduri necesitatea adoptării unor reforme structurale care să conducă la o îmbunătățire rapidă a egalității de gen, în toate cele 27 de state membre. 

În acest context, Ramona Strugariu, deputat european din partea Alianței USR PLUS (Renew Europe), organizează pe data de 7 martie conferința România și Europa la feminin, la care și-au confirmat deja prezența mai mulți oficiali europeni, europarlamentari, reprezentanți ai mass-mediei, societății civile, mediului diplomatic și de business. 

Printre numele invitaților confirmați deja se numără: Fabienne Keller – Membră a Parlamentului European, fostă senatoare a Franței (2004-2019) și fost primar al Strasbourg-ului (2001-2008); Irina von Wiese – Membră a Partidului Liberal Democrat din Marea Britanie, fostă membră a Parlamentului European, înainte de Brexit; Anca Paliu Dragu – Ministru al Finanțelor Publice în Guvernul Dacian Cioloș, fostă consilieră în cadrul Comisiei Europene; Oana Țoiu – Membră a Biroului Național PLUS, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, în Guvernul Dacian Cioloș; Fatma Yilmaz – Expertă în politici pentru egalitate de șanse, gen și minorităti; Nansi Lungu – Fondator al Behavioral Insights Team; Florina Presadă și Silvia Dinică, senatoare USR. 

“De cele mai multe ori, dincolo de sacrificiile personale, poveștile de succes ale femeilor care reușesc să facă carieră, în ciuda greutăților cu care se confruntă, rămân necunoscute publicului larg. Prin evenimentul “România și Europa la feminin” ne dorim să popularizăm tocmai aceste exemple, în care ne regăsim cu toții într-un fel sau altul, și să aducem în prim-plan o parte din femeile cu care ne mândrim și care inspiră generații întregi. Totodată, prin intermediul meselor rotunde, o altă componentă a evenimentului, ne propunem să facilităm un cadru interactiv de dialog între femei-lider, interesate să se implice în viața publică, și câteva dintre personalitățile momentului, care și-au construit deja o reputație, prin eforturi susținute, profesionalism, ambiție şi perseverență. Evenimentul este dedicat lor și tuturor femeilor care luptă neîncetat pentru a-și îndeplini visele, perseverează și nu se lasă doborâte de nimeni și de nimic.” a afirmat Ramona Strugariu. 

Mai multe detalii despre eveniment pot fi gasite pe pagina de facebook dedicată acestuia https://www.facebook.com/events/619755678841525/ sau pe site-ul www.ramonastrugariu.eu.