Pe 3 martie co-organizez la Bruxelles un eveniment concentrat pe posibilitățile de finanțare ale Parchetului European, unde îi vom avea invitați pe procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi, și comisarul european pentru justiție, Didier Reynders. Am explicat pentru G4 Media cum fișa bugetară din 2017 prevedea o operaționalizare etapizată a Parchetului European, cu un număr mult mai mic de cazuri la început și atingerea unei ”viteze de croazieră” în 2023 – sub 1000 de cazuri instrumentate pe an.
”Planificarea bugetară prevedea pentru 2020 un numar de doar 29 de posturi pentru Parchetul European, din care 25 personal de sprijin (administrativ, resurse umane, IT). Pe lângă, acestea vor fi 22 de procurori europeni (unul din fiecare stat membru participant) și procurorul șef. Pe lângă procurorii europeni de la Luxemburg, Parchetul European va avea Procurori Europeni Delegați, care vor activa în statele membre. Fișa bugetară inițială estimase un număr de 32.5 procurori, presupunând că unii procurori vor fi doar cu jumatate de normă procurori europeni delegați, restul timpului gestionând cazuri naționale. Noul procuror șef european consideră ca aceasta abordare ar afecta independența și eficiența funcționării Parchetului European”.
Realitatea este că Parchetul European va avea de instrumentat peste 3000 de cazuri, după noile estimări, doar pentru început. Cu bugetul şi resursele alocate acum, este exclus să facă față cu brio unui asemenea val. Frauda transfrontalieră la plata cu TVA în UE este estimată între 30 şi 60 miliarde de euro anual. Dacă statele membre şi Comisia Europeană conştientizează dimensiunile fenomenului şi importanța combaterii eficiente a fraudei şi corupției în Uniune, atunci trebuie să aloce Parchetului European resursele necesare, fără întârziere.