Poziție publică asupra condamnării liderului opoziției georgiene, Gigi Ugulava, 12 februarie 2020

Condamnarea liderului opoziției georgiene, Gigi Ugulava, este un semnal îngrijorător care confirmă derapajele Georgiei de la parcursul său democratic și de la respectarea angajamentelor privitoare la reconstrucția unor instituții puternice și independente. Curțile de Justiție nu pot fi folosite ca instrumente îndreptate împotriva oponenților politici. Acest lucru încalcă flagrant obligațiile asumate de Georgia, în cadrul Acordului de Asociere cu UE, care stipulează clar că Georgia trebuie să garanteze o justiție independentă, procese obiective și să respecte statul de drept. 

Noua sentință îndreptată împotriva lui Gigi Ugulava vine în contextul represiunii protestelor civile din luna noiembrie a anului trecut. Când am participat la Adunarea Parlamentară Euronest din Tibilisi, în luna decembrie, ni s-a înmânat o listă care conținea numele a 80 de membri ai opoziției care fuseseră arestați. 

Trebuie să fim extrem de fermi cu autoritățile georgiene și să transmitem clar că situația actuală este inacceptabilă. Vocile opoziției nu trebuie reduse la tăcere, iar reformele, în deosebi cele referitoare la legea electorală, trebuie continuate transparent și întreprinse pe bază de dialog. Tot cu ocazia EURONEST, partidul aflat la putere ne-a dat garanții că acest dialog va fi încurajat și chiar facilitat de forțele guvernamentale. 

Mi-e teamă că aceste evenimente ne demonstrează tocmai contrariul și reprezintă un semnal de deterioare a dialogului, atât la nivel intern, cât și bilateral, între Georgia și UE.

Comunicat de presă Renew Europe: https://bit.ly/2SklKsI