Situația luptei europene împotriva spălării banilor, în contextul Luanda Leaks

Nu transpunem complet, corect și la timp directivele europene adoptate pentru combaterea eficientă a spălării de bani. Este o realitate. 

Comisia a început astăzi procedurile de infringement împotriva mai multor state, inclusiv împotriva României, pentru că nu a transpus la timp Directiva a V-a. Mai mult decât atât, niciunul dintre statele membre nu a transpus corect și complet cea de a IV-a Directivă, pentru care termenul de transpunere era luna iunie, 2017. 

Sunt câteva linii de acțiune clare care se desprind în special în lumina ultimelor dezvăluiri din scandalul Luanda Leaks: 

1. Avem nevoie, doamnă comisar, de regulamente pentru combaterea spălării de bani. Este o abordare curajoasă, dar absolut necesară. Directivele nu sunt un instrument suficient de puternic – trebuie schimbată paradigma. Trebuie să cunoaștem cu adevărat beneficiarii reali, transparența este un exercițiu absolut obligatoriu în tot acest proces.

2. Lacunele legislative creează situații de mare vulnerabilitate pentru Uniune și pentru statele membre. Este inacceptabil ca una din cele 4 mari firme de consultanță europene, care lucrează inclusiv cu instituțiile Uniunii, să ofere consultanță financiară și legală rudelor și camarilei dictatorilor din state terțe pentru a-i ajuta să spele bani, să își transfere activele în paradisuri fiscale și să evazioneze bugetele statelor în care operează. Răspunsul este legislația Magnitsky, orizontal, la nivel european, așa cum am cerut inclusiv prin scrisoarea trimisă Comisiei în luna decembrie. 

Nu în ultimul rând, trebuie subliniat că jurnaliștii de investigație ne-au demonstrat din nou, prin dezvăluirile din scandalul Luanda leaks, cât de importantă este muncă lor în lupta împotriva spălării banilor și a corupției. Protecția lor, inclusiv legislativ, trebuie să fie o prioritate absolută a Comisiei și a noastră.

Situația luptei UE împotriva spălării banilor, în contextul Luanda Leaks

Nu transpunem complet, corect și la timp directivele europene adoptate pentru combaterea eficientă a spălării de bani. Este o realitate. Comisia a început astăzi procedurile de infringement împotriva mai multor state, inclusiv împotriva României, pentru că nu a transpus la timp Directiva a V-a. Mai mult decât atât, niciunul dintre statele membre nu a transpus corect și complet cea de a IV-a Directivă, pentru care termenul de transpunere era luna iunie, 2017. Sunt câteva linii de acțiune clare care se desprind în special în lumina ultimelor dezvăluiri din scandalul Luanda Leaks: 1. Avem nevoie, doamnă comisar, de regulamente pentru combaterea spălării de bani. Este o abordare curajoasă, dar absolut necesară. Directivele nu sunt un instrument suficient de puternic – trebuie schimbată paradigma. Trebuie să cunoaștem cu adevărat beneficiarii reali, transparența este un exercițiu absolut obligatoriu în tot acest proces. 2. Lacunele legislative creează situații de mare vulnerabilitate pentru Uniune și pentru statele membre. Este inacceptabil ca una din cele 4 mari firme de consultanță europene, care lucrează inclusiv cu instituțiile Uniunii, să ofere consultanță financiară și legală rudelor și camarilei dictatorilor din state terțe pentru a-i ajuta să spele bani, să își transfere activele în paradisuri fiscale și să evazioneze bugetele statelor în care operează. Răspunsul este legislația Magnitsky, orizontal, la nivel european, așa cum am cerut inclusiv prin scrisoarea trimisă Comisiei în luna decembrie. Nu în ultimul rând, trebuie subliniat că jurnaliștii de investigație ne-au demonstrat din nou, prin dezvăluirile din scandalul Luanda leaks, cât de importantă este muncă lor în lupta împotriva spălării banilor și a corupției. Protecția lor, inclusiv legislativ, trebuie să fie o prioritate absolută a Comisiei și a noastră.

Posted by Ramona Strugariu on Wednesday, February 12, 2020