Intervenție privind amenințările la adresa statului de drept în Polonia, 11 februarie 2020

În luna ianuarie, judecători din peste 20 de țări europene au pornit in marș pe străzile din Varșovia pentru a-și arăta solidaritatea față de colegii lor polonezi. Și noi, la rândul nostru, ar trebui să ne manifestăm aceeași solidaritate față de toți cei care fac eforturi supraomenești pentru a apăra independența sistemul judiciar, dar nu doar prin cuvinte, ci prin decizii concrete. 

Doamnă Comisar, aveți dreptate, ce se întâmplă acum în Polonia cu sistemul judiciar este orice, dar nu reformă, este mai degrabă o distrugere a sistemului în ansamblul său. Tocmai de aceea, nu putem sta și privi nepăsători atunci când guvernul distruge, puțin câte puțin, acel element care definește cel mai bine identitatea unui stat membru. Deoarece este în ADN-ul Uniunii să aibă Curți de Justiție imparțiale și independente, care să funcționeze pe bază de reguli obiective, în conformitate cu principiile statului de drept.

Autoritățile poloneze, prin intermediul noii legislații adoptate, îndepărtează țara și mai mult de Europa și continuă să amenințe supremația dreptului european. 

Și i-am auzit mai devreme pe colegii mei vorbind despre reforme. Cel mai probabil este vorba de reformele din timpul lui Arabela și Pan Rumburak sau a vreunui inel magic, care a făcut ca legile europene să dispară. Așa că vă rog, doamnă Comisar, întoarceți-vă în Polonia și amintiți-le celor de la putere că Polonia este principalul beneficiar al fondurilor europene. Și când va întoarceți, haideți să lucrăm asupra acelei legislații care să condiționeze acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. Vă mulțumesc.

Intervenție privind amenințările la adresa statului de drept în Polonia

În luna ianuarie, judecători din peste 20 de țări europene au pornit in marș pe străzile din Varșovia pentru a-și arăta solidaritatea față de colegii lor polonezi. Și noi, la rândul nostru, ar trebui să ne manifestăm aceeași solidaritate față de toți cei care fac eforturi supraomenești pentru a apăra independența sistemul judiciar, dar nu doar prin cuvinte, ci prin decizii concrete. Doamnă Comisar, aveți dreptate, ce se întâmplă acum în Polonia cu sistemul judiciar este orice, dar nu reformă, este mai degrabă o distrugere a sistemului în ansamblul său. Tocmai de aceea, nu putem sta și privi nepăsători atunci când guvernul distruge, puțin câte puțin, acel element care definește cel mai bine identitatea unui stat membru. Deoarece este în ADN-ul Uniunii să aibă Curți de Justiție imparțiale și independente, care să funcționeze pe bază de reguli obiective, în conformitate cu principiile statului de drept.Autoritățile poloneze, prin intermediul noii legislații adoptate, îndepărtează țara și mai mult de Europa și continuă să amenințe supremația dreptului european. Și i-am auzit mai devreme pe colegii mei vorbind despre reforme. Cel mai probabil este vorba de reformele din timpul lui Arabela și Pan Rumburak sau a vreunui inel magic, care a făcut ca legile europene să dispară. Așa că vă rog, doamnă Comisar, întoarceți-vă în Polonia și amintiți-le celor de la putere că Polonia este principalul beneficiar al fondurilor europene. Și când va întoarceți, haideți să lucrăm asupra acelei legislații care să condiționeze acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. Vă mulțumesc.

Posted by Ramona Strugariu on Wednesday, February 12, 2020