Intervenție în CONT asupra descărcării de gestiune a agențiilor şi instituțiilor europene, 21 ianuarie

Pe 21 ianuarie am discutat în Comisia pentru Control Bugetar despre descărcarea de gestiune a agențiilor şi instituțiilor europene. Am luat cuvântul, în numele grupului Renew Europe şi în calitate de raportor pentru o parte dintre aceste agenții. Mai jos, intervenția mea şi câteva aspecte importante pe care trebuie să le adresăm orizontal:

🔸 Este regretabil faptul că încă nu avem un ghid clar sau o politică consolidată referitoare la problema “revolving doors” (trecerea angajaților de la poziții publice, la poziții de lobby sau viceversa). Pentru multe agenții, mai ales pentru cele care lucrează direct cu industriile de profil, controlarea activității foștilor angajați și a domeniilor spre care aceștia se îndreaptă, este extrem de problematică. Tocmai de aceea avem nevoie de reguli mai stricte și de modalități de control mai eficiente.

🔸 Acum câteva lucruri despre transparență. Transparența achizițiilor este extrem de importantă. Agențiile și instituțiile Uniunii, în general, trebuie să dea un exemplu ele însele. În urma licitațiilor, toată lumea ar trebui să publice lista contractelor câștigatoare, atât cele care valorează mai mult de 15.000 euro, cât și cele a căror sumă se încadrează sub acest plafon.

🔸 În privința conflictului de interese, acesta continuă să rămână o problemă nerezolvată, în ciuda progreselor făcute în ultimii ani. Este timpul să uniformizăm modelul acelor declarații de interese, și nu pentru lipsa conflictului de interese. Nu e la latitudinea membrilor forurilor de conducere să se declare singuri ca fiind în afara oricărui conflict de interese. Acest lucru trebuie analizat și decis de o terță parte.

🔸 Digitalizarea. Aceasta reprezintă o excelentă oportunite pentru agenții să-și sporească eficiența și transparența. Trebuie să continuăm cu digitalizarea agențiilor, mai ales a celor care operează în domeniul achizițiilor, să ne asigurăm că implementează bine licitațiile electronice, înscrierile online, emiterea facturilor digitale și a formularelor pentru achiziții.

🔸 Continuând cu tematica achizițiilor, sunt probleme sistematice în unele agenții, mai ales în privința contractelor IT. Curtea de Conturi a identificat plăți neconforme în câteva dintre aceste agenții, tocmai din cauza folosirii deficitare a regulilor de achiziție. Avem nevoie de soluții și trebuie să luăm în calcul următoarele: trebuie să avem ghiduri clare de aplicare a regulilor, dar și să specializăm personalul în această privință.

Intervenție în CONT asupra descărcării de gestiune a agențiilor şi instituțiilor europene.

Astăzi am discutat în CONT, Comisia pentru Control Bugetar, despre descărcarea de gestiune a agențiilor şi instituțiilor europene. Am luat cuvântul, în numele grupului Renew Europe şi în calitate de raportor pentru o parte dintre aceste agenții. Mai jos, intervenția mea şi câteva aspecte importante pe care trebuie să le adresăm orizontal:▪️"Este regretabil faptul că încă nu avem un ghid clar sau o politică consolidată referitoare la problema “revolving doors” (trecerea angajaților de la poziții publice, la poziții de lobby sau viceversa). Pentru multe agenții, mai ales pentru cele care lucrează direct cu industriile de profil, controlarea activității foștilor angajați și a domeniilor spre care aceștia se îndreaptă, este extrem de problematică. Tocmai de aceea avem nevoie de reguli mai stricte și de modalități de control mai eficiente. ▪️ Acum câteva lucruri despre transparență. Transparența achizițiilor este extrem de importantă. Agențiile și instituțiile Uniunii, în general, trebuie să dea un exemplu ele însele. În urma licitațiilor, toată lumea ar trebui să publice lista contractelor câștigatoare, atât cele care valorează mai mult de 15.000 euro, cât și cele a căror sumă se încadrează sub acest plafon. ▪️ În privința conflictului de interese, acesta continuă să rămână o problemă nerezolvată, în ciuda progreselor făcute în ultimii ani. Este timpul să uniformizăm modelul acelor declarații de interese, și nu pentru lipsa conflictului de interese. Nu e la latitudinea membrilor forurilor de conducere să se declare singuri ca fiind în afara oricărui conflict de interese. Acest lucru trebuie analizat și decis de o terță parte. ▪️ Digitalizarea. Aceasta reprezintă o excelentă oportunite pentru agenții să-și sporească eficiența și transparența. Trebuie să continuăm cu digitalizarea agențiilor, mai ales a celor care operează în domeniul achizițiilor, să ne asigurăm că implementează bine licitațiile electronice, înscrierile online, emiterea facturilor digitale și a formularelor pentru achiziții. ▪️ Continuând cu tematica achizițiilor, sunt probleme sistematice în unele agenții, mai ales în privința contractelor IT. Curtea de Conturi a identificat plăți neconforme în câteva dintre aceste agenții, tocmai din cauza folosirii deficitare a regulilor de achiziție. Avem nevoie de soluții și trebuie să luăm în calcul următoarele: trebuie să avem ghiduri clare de aplicare a regulilor, dar și să specializăm personalul în această privință."

Posted by Ramona Strugariu on Tuesday, January 21, 2020