Dialog structurat cu comisarul Didier Reynders privind finanțarea Parchetului European, 21 ianuarie
Dialog structurat cu comisarul Didier Reynders privind finanțarea Parchetului European, 21 ianuarie
ianuarie 21, 2020
Am adresat pe 21 ianuarie comisarului Reynders următoarele întrebări, în cadrul dialogului structurat pe care l-am avut dimineață în comisia LIBE. Atât întrebările mele, cât şi răspunsul comisarului, se află în materialul video de mai jos.
Bine ați venit, domnule comisar și mult succes cu volumul impresionat de dosare de care o să vă loviți în perioada imediat următoare. Am 2 întrebări pentru dumneavoastră. Prima se referă la Parchetul European. Înțeleg că și ceilalți colegi au întrebat despre același lucru, dar știm că aceasta este una dintre prioritățile actualei Comisii. Mă bucur de acest lucru, mai ales că fosta Comisie a subestimat nevoile personalului Parchetului European și finanțarea corespunzătoare a acestuia. Să vă dau pe scurt un exemplu, practic doar 32 de procurorii delegați trebuie să instrumenteze peste 900 de cazuri. Numai România are anual aproximativ 900 de cazuri de fraude cu fonduri europene, în desfășurare și sunt mult mai mulți procurori care lucrează la aceste cazuri.
🔸 Aveți o estimare recentă a numărului aproximativ de cazuri de care se va ocupa Parchetul European și cum aveți de gând să rezolvați această problemă, astfel încât să ne asigurăm că vom consolida protejarea intereselor financiare ale UE?
🔸 Și cea de-a doua întrebare este legată de un răspuns mai coordonat privind crima organizată, corupția, spălarea banilor și traficul de ființe umane. Am discutat și în plenara de săptămâna trecută despre acest lucru, dar nu mi se pare suficient ce facem. Cum aveți de gând să rezolvați problema și care sunt următorii păși de urmat?
Am adresat astăzi comisarului Reynders următoarele întrebări, în cadrul dialogului structurat pe care l-am avut dimineață în comisia LIBE. Atât întrebările mele, cât şi răspunsul comisarului, se află în materialul video de mai jos."Bine ați venit, domnule comisar și mult succes cu volumul impresionat de dosare de care o să vă loviți în perioada imediat următoare. Am 2 întrebări pentru dumneavoastră. Prima se referă la Parchetul European. Înțeleg că și ceilalți colegi au întrebat despre același lucru, dar știm că aceasta este una dintre prioritățile actualei Comisii. Mă bucur de acest lucru, mai ales că fosta Comisie a subestimat nevoile personalului Parchetului European și finanțarea corespunzătoare a acestuia. Să vă dau pe scurt un exemplu, practic doar 32 de procurorii delegați trebuie să instrumenteze peste 900 de cazuri. Numai România are anual aproximativ 900 de cazuri de fraude cu fonduri europene, în desfășurare și sunt mult mai mulți procurori care lucrează la aceste cazuri. ▪️ Aveți o estimare recentă a numărului aproximativ de cazuri de care se va ocupa Parchetul European și cum aveți de gând să rezolvați această problemă, astfel încât să ne asigurăm că vom consolida protejarea intereselor financiare ale UE? ▪️ Și cea de-a doua întrebare este legată de un răspuns mai coordonat privind crima organizată, corupția, spălarea banilor și traficul de ființe umane. Am discutat și în plenara de săptămâna trecută despre acest lucru, dar nu mi se pare suficient ce facem. Cum aveți de gând să rezolvați problema și care sunt următorii păși de urmat?"