Euronews Albania, 7 ianuarie 2020

Pe 7 ianuarie am acordat un interviu pentru Euronews Albania în chestiunea expulzării profesorului #HarunÇelik de către autoritățile albaneze în Turcia. Este prima oară când Albania are un astfel de comportament şi dă curs cererilor de extrădare ale lui Erdogan.

Pe 8 ianuarie am expediat către autoritățile albaneze, împreună cu Vlad Botoș, vicepreşedinte al Delegației parlamentare UE – Albania, o scrisoare în care întrebăm foarte clar şi aşteptăm răspunsuri foarte clare la următoarele chestiuni:

1. Care este baza legală a expulzării?
2. A existat o cerere de extrădare? Cum a fost tratată de către autoritățile de aplicare a legii?
3. Cum a fost procesată cererea de azil politic? S-a respectat dreptul la apel? El este un drept valabil, inclusiv conform legislației albaneze în vigoare, în toate procedurile în cauză: azil, extrădare, expulzare.
4. Cum vede guvernul actual din Albania viitorul european al acestei țări în condițiile în care a fost complice la o încălcare flagrantă a drepturilor omului şi de ce pune în pericol acest parcurs, cedând presiunilor şi / sau răspunzând de-a dreptul solicitărilor unui dictator? 

Să fii pregătit pentru Uniunea Europeană nu înseamnă să afirmi că eşti pregătit pentru aderare. Înseamnă să te comporți instituțional şi juridic european şi să respecți valorile fundamentale ale UE.

Interviu Euronews Albania

Așa cum am promis, vă las mai jos interviul integral pe care i l-am acordat săptămâna aceasta lui Ernest Bunguri, corespondent Euronews Albania, pe tema expulzării de către autoritățile albaneze, în condiții suspecte, a profesorului turc Harun Çelik. Urmăresc în continuare evoluțiile din jurul acestui caz și sper ca autoritățile de la Tirana să ne ofere cât mai repede clarificările pe care le-am solicitat.

Posted by Ramona Strugariu on Friday, January 10, 2020