Agenda săptămânii 16-22 decembrie 2019

Încep ultima săptămână de dinaintea vacanței de Crăciun la Strasbourg, unde are loc ultima sesiune plenară din acest an. Iată principalele puncte de pe agenda următoarelor 4 zile: 

LUNI: 

🔸 Particip la ședința de grup, în cadrul căreia stabilim poziția delegației pe subiectele ce vor fi discutate în plen, printre care: combaterea discriminării comunității LGBT și situația statului de drept în Malta, după recentele dezvăluiri referitoare la asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia;

🔸 Seara voi asista la declarația Comisiei referitoare la comemorarea celor 30 de ani de la Revoluția română din decembrie 1989 și vom dezbate problematica fraudei cu TVA la nivel european. 

🔸 În paralel, are loc ședința Comisiei LIBE unde îl avem invitat pe comisarul Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene, însărcinat cu portofoliul “Promovarea modului de viață european”. 

🔸 Direct de la ședința LIBE, plec la întâlnirea din Comisia CONT cu comisarul Johannes Hahn, responsabil de Buget și Administrație. Discutăm despre cum conflictul de interese și corupția afectează interesele financiare ale UE. 

🔸 După dialogul cu comisarul Hahn, vom dezbate situația statului de drept în Polonia și Ungaria. 

MARȚI: 

🔸 Îi vom alege pe viitorul Ombudsman european și pe membrii Consiliului Executiv al Băncii Centrale Europene. 

🔸 Voi participa la prima ședință a biroului intergrupului pe anticorupție. Discutăm despre ajutorul pe care îl putem acorda în procesul de operaționalizare a Parchetului European. La prânz, voi acorda un interviu pentru Euractiv și voi participa la o întâlnire cu reprezentanții Centrului pentru Pluralismul și Libertatea Mass-Mediei.

🔸 Voi participa la prima ședință a biroului intergrupului pe anticorupție. Discutăm despre ajutorul pe care îl putem acorda în procesul de operaționalizare a Parchetului European. La prânz, voi acorda un interviu pentru Euractiv și voi participa la o întâlnire cu reprezentanții Centrului pentru Pluralismul și Libertatea Mass-Mediei.

MIERCURI 

🔸 Dimineață vom comemora împlinirea a 10 ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona și va avea loc decernarea Premiului Sakharov, de către Parlamentul European, laureatului de anul acesta, Ilham Tohti, unul dintre cei mai cunoscuți militanți pentru drepturile minorității uigure din China. 

🔸 Tot dimineață mă voi întâlni cu o delegație pentru apărarea drepturilor omului din Republica Moldova, cu care vom discuta despre situația activiștilor persecutați politic în timpul guvernării Plahotniuc. 

🔸 După întâlnire, particip la ședința de plen, unde au loc voturile referitoare la Politica Agricolă Comună și la închiderea conturilor Biroului European de Sprijin pentru Azil pentru exercițiul financiar 2017;

🔸 Spre amiază particip la Comitetul parlamentar de asociere UE-Republica Moldova, unde vom avea un schimb de opinii cu privire la stadiul relațiilor UE-Moldova, punerea în aplicare a planului național de acțiune 2017-2019 privind Acordul de asociere, precum și reluarea asistenței UE. 

🔸 Seara particip la o cină de Crăciun, organizată de grupul Renew Europe

JOI 

🔸 Dimineață continuăm lucrările Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova și discutăm despre consolidarea reformelor democratice la Chișinău. 

🔸 Ulterior particip la voturile din plen cu privire la situația statului de drept în Malta și a respectării drepturilor omului în mai multe zone de pe Glob.

🔸 Tot joi particip la dezbaterea cu privire la drepturile omului în Rusia – vom discuta despre situația jurnaliștilor incluși în baza de date care intră sub incidența „Legii agenților străini”.