Intervenție privind legea „Agenților străini”, 19 decembrie

Radio Europa Liberă, care a avut un rol decisiv în revoluțiile din Estul Europei și care beneficiază de finanțare europeană pe anumite proiecte, se află pe lista neagră a lui Putin, alături de alte structuri media care primesc finanțare din Vest. 

Legea „Agenților străini” a fost adoptată în 2012 și impunea tuturor ONG-urilor, finanțate extern, să fie trecute într-un registru. Această lege a fost profund criticată de Parlamentul European. Luna trecută, Putin a promulgat o lege ce extinde aplicarea ei și către persoane fizice, mai exact jurnaliști sau lideri ai opoziției politice. Adică ne sfidează. Libertatea presei nu este negociabilă. Așa cum am spus și în luna iulie, Rusia trebuie să abroge urgent legile care încalcă flagrant libertatea de expresie și care contravin standardelor internaționale. Nu poate exista o normalizare a relațiilor cu Rusia, atâta timp cât drepturile omului nu există pentru Putin. Cadoul de Crăciun al Uniunii Europene pentru Putin ar trebui să fie legislație Magnitsky.

Intervenție privind legea „Agenților străini”

Radio Europa Liberă, care a avut un rol decisiv în revoluțiile din Estul Europei și care beneficiază de finanțare europeană pe anumite proiecte, se află pe lista neagră a lui Putin, alături de alte structuri media care primesc finanțare din Vest. Legea „Agenților străini” a fost adoptată în 2012 și impunea tuturor ONG-urilor, finanțate extern, să fie trecute într-un registru. Această lege a fost profund criticată de Parlamentul European. Luna trecută, Putin a promulgat o lege ce extinde aplicarea ei și către persoane fizice, mai exact jurnaliști sau lideri ai opoziției politice. Adică ne sfidează. Libertatea presei nu este negociabilă. Așa cum am spus și în luna iulie, Rusia trebuie să abroge urgent legile care încalcă flagrant libertatea de expresie și care contravin standardelor internaționale. Nu poate exista o normalizare a relațiilor cu Rusia, atâta timp cât drepturile omului nu există pentru Putin. Cadoul de Crăciun al Uniunii Europene pentru Putin ar trebui să fie legislație Magnitsky.

Posted by Ramona Strugariu on Thursday, December 19, 2019