Intervenție privind conflictul de interese, 17 decembrie

Definiția conflictului de interese din Regulamentul financiar al Uniunii vine la aproape 20 de ani de la recomandările Consiliului Europei și nu este suficient de curajoasă. Regulamentul trebuie pus în practică, iar atunci când avem astfel de situații, trebuie să spunem lucrurilor pe nume, indiferent de grup sau de țară. Ne trebuie urgent o definiție la nivel european a interesului legitim public, pentru ca informațiile cu privire la cazuri să fie disponibile, fără niciun fel de excepție. 

România are în lege o astfel de definiție și ea poate fi un exemplu. E inadmisibil să așteptăm, în medie 5 ani, pentru soluționarea unui caz de conflict de interese care afectează în mod direct buzunarele oamenilor și interesele financiare ale UE. Avem competență, putem face mult mai mult și mai repede. Mecanismele de control pentru distribuția fondurilor europene trebuie întărite, fără teama că vom afecta afacerile unora sau ale altora. Și este momentul să avem o Agenție Europeană de Integritate independentă, care să gestioneze situațiile de conflict de interese din instituțiile Uniunii, inclusiv din Parlament sau Consiliu, pentru a da un exemplu în acest sens și statelor membre.

Intervenție privind conflictul de interese – 17 decembrie

Definiția conflictului de interese din Regulamentul financiar al Uniunii vine la aproape 20 de ani de la recomandările Consiliului Europei și nu este suficient de curajoasă. Regulamentul trebuie pus în practică, iar atunci când avem astfel de situații, trebuie să spunem lucrurilor pe nume, indiferent de grup sau de țară. Ne trebuie urgent o definiție la nivel european a interesului legitim public, pentru ca informațiile cu privire la cazuri să fie disponibile, fără niciun fel de excepție. România are în lege o astfel de definiție și ea poate fi un exemplu. E inadmisibil să așteptăm, în medie 5 ani, pentru soluționarea unui caz de conflict de interese care afectează în mod direct buzunarele oamenilor și interesele financiare ale UE. Avem competență, putem face mult mai mult și mai repede. Mecanismele de control pentru distribuția fondurilor europene trebuie întărite, fără teama că vom afecta afacerile unora sau ale altora. Și este momentul să avem o Agenție Europeană de Integritate independentă, care să gestioneze situațiile de conflict de interese din instituțiile Uniunii, inclusiv din Parlament sau Consiliu, pentru a da un exemplu în acest sens și statelor membre.

Posted by Ramona Strugariu on Wednesday, December 18, 2019