În perioada 8-10 decembrie am participat la cea de-a 8-a sesiune a Adunării Parlamentare Euronest, organizată la Tbilisi, Georgia, luând parte la consultările Uniunii Europene cu reprezentanții parlamentelor naționale ale statelor din Parteneriatul Estic. Pe agenda de lucru a discuțiilor s-a aflat securitatea energetică, relațiile dintre UE și țările din Vecinătatea Estică, precum și provocările geopolitice cu care ne confruntăm.
Acțiuni și rezultate:
🔸 în urma negocierilor derulate în Comisia pentru securitate energetică a Euronest, titlul raportului pe energie pentru 2020 a fost adoptat în unanimitate pe structura propunerii mele: „Towards energy efficiency, diversification and independence: adressing capacity needs for strengthening European energy policy and countering energy security threats in the Eastern Partnership countries„.
🔸 toate amendamentele mele la Raportul Comisiei pentru securitate energetică a Euronest au fost adoptate. Independența energetică este esențială pentru statele din Parteneriatul Estic, la fel cum este în egală măsură importantă pentru UE.
🔸 am susținut o declarație de presă, după discuția cu opoziția georgiană, cu Petras Auštrevičius, colegul meu de Parteneriat Estic, unde am reiterat că dialogul politic este esențial și trebuie să continue; selecția judecătorilor trebuie să fie una independentă; avem nevoie de pluralism politic și alegeri libere; cetățenii georgieni trebuie să își apere democrația in continuare, în stradă; trebuie eliberați imediat deținuții politic din timpul protestelor.
🔸 am votat, în cadrul Comisiei pentru afaceri politice, drepturile omului şi democrație din cadrul Euronest, Raportul cu privire la scrutinul parlamentar ca instrument pentru consolidarea democrației, a responsabilității şi eficienței instituțiilor statului în statele din Parteneriatul Estic.
🔸 am adoptat strategia Trio pentru Parteneriatul Estic, care vizează acțiuni şi strategii mai concrete pentru acele state care au semnat Acorduri de asociere şi care dovedesc perseverență în îndeplinirea condiționalităților – Moldova, Ucraina, Georgia. A fost adoptat amendamentul meu pentru deschiderea unei ferestre de oportunitate în acest sens şi pentru alte state partenere, pe măsură ce acestea îşi îndeplinesc obligațiile şi semnează acorduri;
🔸 am adoptat jumătate dintre amendamentele depuse de Renew Europe, cu privire la reforma electorală din statele Parteneriatului Estic şi implementarea recomandărilor OSCE.
Intervențiile mele din plenul Adunării Parlamentare Euronest, de pe 9 decembrie:
EURONEST, Proiect de rezoluție privind scrutinul parlamentar ca instrument pentru consolidarea democrației, responsabilității și eficacității instituțiilor statului din țările din cadrul Parteneriatului Estic.
Astăzi este Ziua Internațională
a Luptei Anticorupție. Aș dori să profit de această ocazie pentru a lăuda
eforturile mass-mediei și societății civile din țările noastre, din Europa și
din întreaga lume, pentru a scoate la iveală faptele de corupție, cu curaj și
respect pentru democrație. Politicienii ar trebui să fie aliații lor, nu
inamicii lor în această luptă.
Aș dori să-i felicit pe colegii mei, Igor
Munteanu și Nacho Sanchez Amor, pentru munca depusă pe acest raport important.
Într-adevăr, în conformitate cu principiile statului de drept, scrutinul
parlamentar este crucial atât în cazul oricărei democrații funcționale, cât și
când vine vorba de îmbunătățirea calității politicilor executive. Prin urmare,
UE trebuie să își întărească sprijinul față de activitatea parlamentelor din
țările Parteneriatului Estic, deoarece acest lucru este esențial pentru
succesul colaborării noastre.
Și cum vorbim de valori, aș dori să vă atrag
atenția asupra amendamentelor pe care le-am depus în numele grupului Renew
Europe. Aș dori să solicit și aici, în plen, eliberarea tuturor celor arestați
în Georgia în legătură cu protestele și evenimentele care au început în luna
iunie. Reformele electorale trebuie făcute transpartinic și prin dialog. Aș
dori, de asemenea, să semnalez că independența sistemului judiciar este
crucială pentru parcursul european al acestor țări. Ar fi ipocrit pentru noi să
spunem aici cuvinte mari despre statul de drept și valorile europene, în timp
ce dialogul politic este blocat, libertatea de exprimare limitată și oamenii
arestați în Georgia, tocmai din cauză că protestează împotriva monopolului
politic. Vă rog să votați cu mintea și conştiința orientate către Europa.
Și un mesaj din toată inima pentru cetățenii
Moldovei, care se aplică în realitate nouă, tuturor: guvernele și președinții
vin și pleacă. Națiunile sunt cele care pot scrie cu adevărat istoria și
oamenii sunt singurii care pot decide asupra viitorului țărilor lor. Luptați
pentru asta!
EURONEST, Proiect de rezoluție privind independența energetică
Rusia a folosit frecvent energia ca pe una dintre principalele sale componente ale războiului hibrid, perfecționându-și tehnica de șantaj a țărilor vecine, sub amenințarea reducerii aprovizionării cu energie, în perioade critice.
Abuzul comis de Gazprom prin dominația impusă piețelor țărilor din Parteneriatului Estic se manifestă tocmai prin întreruperi parțiale sau totale ale aprovizionării cu energie, corupție și dislocarea tranzacțiilor de energie, folosindu-se de diferite regiuni separatiste sau chiar de producția de cripto-monede în aceste zone, pe care le utilizează ulterior în UE pentru a ocoli controalele bancare și reglementările în vigoare.
Nord Stream 2 îi permite Kremlinului să își atingă obiectivele pe termen lung, acelea de a domina piața energiei. În plus, aș dori să-i întreb și pe politicienii care promovează intens acest proiect și care, la o primă vedere, pledează pentru protecția planetei noastre, dacă sunt conștienți de dezastrele de mediu pe care conducta le poate produce în regiunea Yamal.
Securitatea energetică și solidaritatea energetică trebuie să fie principalele noastre priorități. Trebuie să lucrăm mai mult la interconectarea infrastructurii energetice a UE și a partenerilor estici. Moldova, de exemplu, achiziționează 80% din energia electrică de la o centrală din Transnistria și este forțată să finanțeze astfel o regiune separatistă. În acest moment, nu există o infrastructură care să îi permită achiziționarea de energie de pe piața UE.
Politica energetică nu poate fi diferită în interiorul UE față de cea din țările Parteneriatului Estic. Aceste aspecte se referă la independența și securitatea noastră, a tuturor.
Acum este momentul, mai mult decât oricând, să milităm împreună pentru cauza partenerilor noștri estici, să investim în dezvoltarea de surse de energie sustenabile și în interconectarea infrastructurii energetice. Trebuie să spunem un NU hotărât proiectului Nord Stream 2.