Agenda săptămânii 02-08 decembrie 2019

LUNI:

🔸 În câteva ore voi participa la ședința pregătitoare Renew Europe. Vom stabili modul în care ne vom coordona activitatea și ne vom delega responsabilitățile pentru perioada imediat următoare.

🔸 Mai târziu, particip la ședința Comisiei LIBE, unde îl vom avea invitat pe dl. António Vittorino, Directorul General al Organizației Internaționale pentru Migrație. Vom face schimb de păreri și vom explora posibilitățile de colaborare dintre ONU și UE pe problema migrației.

🔸 Tot în LIBE, vom dezbate importanța ratificării Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor. 

🔸 Spre seară voi avea o întâlnire cu procuroarea-şefă europeană, dna. Laura Codruța Kövesi, cu care voi discuta despre ajutorul pe care Parlamentul European îl poate oferi în privința operaționalizării Parchetului European și despre pașii care trebuie făcuți în această direcție. 

𝐌𝐀𝐑𝐓̦𝐈:

🔸 Dimineață voi participa la un mic-dejun informal despre libertatea presei, în compania reprezentanților unor ONG-uri internaționale: Institutul internațional pentru presă, Reporteri fără frontiere și Federația Europeană a Jurnaliștilor;

🔸 Ulterior, particip la reuniunea LIBE, pe agenda căreia se află rapoartele pentru descărcarea de gestiune pe anul 2018 pentru mai multe instituții comunitare, printre care: CEPOL, EASO, EMCDDA, eu-LISA, EUROPOL, EUROJUST, etc.).

🔸 După ședință, voi merge la un eveniment, de tip audiere, tot al Comisiei LIBE, „Către o strategie europeană comună pentru lupta împotriva corupției și a crimei organizate: consolidarea instrumentelor și întărirea cooperării dintre actorii relevanți”, unde vom avea invitați comisari responsabili pentru lupta împotriva corupției, pe procuroarea-şefă europeană, Laura Codruța Koveşi, pe reprezentanți ai EUROPOL și pe Marin MRČELA, Președintele GRECO. Este o audiere pe care eu am propus-o în comisia LIBE, care a fost aprobată de toate grupurile politice şi unde vor fi prezenți inclusiv invitați din România, care au investigat criminalitatea organizată şi traficul de persoane.

🔸 Imediat după eveniment, voi participa la recepția pe care o organizăm, împreună cu colegii eurodeputați din Alianța USR PLUS, cu ocazia Zilei Naționale. 

𝐌𝐈𝐄𝐑𝐂𝐔𝐑𝐈 & 𝐉𝐎𝐈:

🔸 Miercuri dimineață particip la o masă rotundă pe problematica migrației forței de muncă. Vom vorbi despre cauze și vom încerca să identificăm soluții la acest fenomen.

🔸 În a doua parte a zilei voi găzdui în Parlamentul European un eveniment despre amenințările hibride din cadrul Parteneriatului Estic, organizat de WatchDog.MD.

🔸 Spre seară îi voi întâmpina pe liceenii și profesorii din cele 3 licee vasluiene, câștigatoare ale proiectului “Tineri la Parlamentul European”, pe care l-am demarat la începutul toamnei. Selecția s-a desfășurat în urma unui apel public, pe baza motivației celor înscriși și a obiectivelor de învățare asumate. Timp de 3 zile, cei 45 de participanți vor descoperi Uniunea Europeană și vor participa la vizite de studiu în cadrul instituțiilor europene și NATO. 

𝐕𝐈𝐍𝐄𝐑𝐈:

🔸 Plec spre România pentru Convenția Națională a PLUS.