Intervenție pe marginea situației din Ungaria privind libertatea presei, 25 noiembrie
Intervenție pe marginea situației din Ungaria privind libertatea presei, 25 noiembrie
noiembrie 25, 2019
Am tot auzit argumentele Consiliului potrivit cărora participarea Parlamentului European nu este prevăzută în mod explicit, nici în Tratat, nici în Regulile de Procedură ale Consiliului. Nu mi se par argumente convingătoare, mai ales că sunt atâtea precedente pentru alte instituții ale UE, precum Banca Centrală Europeană, căreia i s-a permis să ia parte la procedurile Consiliului. Sper că vom avea o imagine mai clară asupra acestei situații, odată ce vom primi și avizul solicitat Serviciului Juridic al Parlamentului European. Vreau să subliniez și să vă reamintesc totodată faptul că art. 13 din TUE obligă toate instituțiile la “cooperare mutuală sinceră”.
Poziția PE cu privire la acest subiect este cunoscută și a fost reconfirmată cu ocazia rezoluției adoptate, printr-o largă majoritate, pe 12 septembrie 2018. A trecut mai mult de un an de când a fost activat art. 7 și, din păcate, nu s-au întâmplat prea multe. Acest lucru ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare, tocmai pentru că riscă să decredibilizeze Parlamentul și Consiliul. Și asta o să continue să se întâmple atâta timp cât continuăm să tratăm cu superficialitate situațiile în care se încalcă valorile Uniunii.
Și mai îngrijorător este faptul că, în ciuda evoluțiilor din jurul procedurilor art. 7, derapajele statului de drept din Ungaria nu au încetat. Aproape zilnic, primim vești cu privire la presiunile care se fac la adresa jurnaliștilor și despre limitarea libertății presei sau chiar despre reducerea sistematică a spațiului de acțiune al societății civile, cum a fost semnalat în cadrul evenimentului organizat astăzi de raportorul pe Ungaria, colega noastră Gwendolin Delbos-Corfield.
În timp ce noi ne-am blocat în discuții procedurale, birourile colegilor de la Momentum Mozgalom au fost percheziționate. Totodată, acum câteva zile, un raport al Amnesty International Ungaria a scos în evidență îngrijorările legate de independența sistemului judiciar, ridicate din cauza introducerii de către guvern a pachetului legislativ din 12 noiembrie. Este esențial să menținem presiunea pe guvernul maghiar și să punem capăt acestor atacuri sistematice la adresa valorilor UE.
În mod concret,
🔸 Din punctul dvs. de vedere, care vor fi următorii păși de făcut pentru a avansa rapid cu această agendă?
🔸 Am văzut răspunsul Președinției Finlandeze la scrisoarea Președintelui Sassoli. Dar mă întrebăm dacă am putea să vă trimitem și noi propunerile noastre pe marginea acestui subiect pentru a le include pe agenda audierilor de pe 10 decembrie?
"Am tot auzit argumentele Consiliului potrivit cărora participarea Parlamentului European nu este prevăzută în mod explicit, nici în Tratat, nici în Regulile de Procedură ale Consiliului. Nu mi se par argumente convingătoare, mai ales că sunt atâtea precedente pentru alte instituții ale UE, precum Banca Centrală Europeană, căreia i s-a permis să ia parte la procedurile Consiliului. Sper că vom avea o imagine mai clară asupra acestei situații, odată ce vom primi și avizul solicitat Serviciului Juridic al Parlamentului European. Vreau să subliniez și să vă reamintesc totodată faptul că art. 13 din TUE obligă toate instituțiile la “cooperare mutuală sinceră”. Poziția PE cu privire la acest subiect este cunoscută și a fost reconfirmată cu ocazia rezoluției adoptate, printr-o largă majoritate, pe 12 septembrie 2018. A trecut mai mult de un an de când a fost activat art. 7 și, din păcate, nu s-au întâmplat prea multe. Acest lucru ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare, tocmai pentru că riscă să decredibilizeze Parlamentul și Consiliul. Și asta o să continue să se întâmple atâta timp cât continuăm să tratăm cu superficialitate situațiile în care se încalcă valorile Uniunii. Și mai îngrijorător este faptul că, în ciuda evoluțiilor din jurul procedurilor art. 7, derapajele statului de drept din Ungaria nu au încetat. Aproape zilnic, primim vești cu privire la presiunile care se fac la adresa jurnaliștilor și despre limitarea libertății presei sau chiar despre reducerea sistematică a spațiului de acțiune al societății civile, cum a fost semnalat în cadrul evenimentului organizat astăzi de raportorul pe Ungaria, colega noastră Gwendolin Delbos-Corfield. În timp ce noi ne-am blocat în discuții procedurale, birourile colegilor de la Momentum Mozgalom au fost percheziționate. Totodată, acum câteva zile, un raport al Amnesty International Ungaria a scos în evidență îngrijorările legate de independența sistemului judiciar, ridicate din cauza introducerii de către guvern a pachetului legislativ din 12 noiembrie. Este esențial să menținem presiunea pe guvernul maghiar și să punem capăt acestor atacuri sistematice la adresa valorilor UE. În mod concret, – Din punctul dvs. de vedere, care vor fi următorii păși de făcut pentru a avansa rapid cu această agendă? – Am văzut răspunsul Președinției Finlandeze la scrisoarea Președintelui Sassoli. Dar mă întrebăm dacă am putea să vă trimitem și noi propunerile noastre pe marginea acestui subiect pentru a le include pe agenda audierilor de pe 10 decembrie?"