Intervenție cu ocazia Zilei Internaționale a Stopării Impunității Crimelor împotriva Jurnaliștilor, 15 noiembrie

Pe data de 2 noiembrie am celebrat Ziua Internațională a Stopării Impunității Crimelor împotriva Jurnaliștilor. Anul trecut, 94 de jurnaliști și-au pierdut viața pentru că au avut curajul să scrie despre corupție și abuzuri de putere. Anul trecut, în februarie, jurnalistul slovac Jan Kuciak a fost asasinat în stil mafiot, alături de partenera sa. Iar luna trecută am comemorat doi ani de la moartea lui Daphne Caruana Galizia, doi ani în care justiția nu a reușit să-i identifice pe cei care au comandat acest asasinat. Aceste crime au avut loc în UE, aici unde pretindem că garantăm libertatea și siguranța jurnaliștilor. L-am avut la acea comemorare alături pe fiul lui Daphne, Matthew, chiar aici în PE, alături de alți 40 de jurnaliști din Europa și vă spun că mi-a fost greu să îl privesc în ochi ca politician pentru că noi toți aici am făcut puțin pentru stoparea crrimelor împotriva jurnaliștilor. 

Criminalii rămân în continuare în libertate, iar jurnaliștii incomozi sunt hărțuiți constant cu procese lungi și scumpe construite de case de avocatură profesioniste. Familia lui Daphne a moștenit aproape 30 de astfel de procese de defăimare începute împotriva ei pentru că a îndrăznit să spună adevărul. Trebuie să facem mult mai mult pentru jurnaliști, trebuie să îi sprijinim pe acești oameni cu legi anti-SLAPP, cu finanțare și mecanisme de intervenție rapidă în caz de amenințări sau presiuni. 

Da, jurnaliștii investighează politicieni. Dar cei care nu au motive de îngrijorare privind înapoi în trecutul lor sprijină libertatea presei și înțeleg importanța dreptului la informare și a protecției celor care spun adevărul cu demnitate, curaj și onestitate – jurnaliștii independenți. Domnule Comisar King, ați vorbit despre proiectele pilot pentru finanțarea jurnalismului de investigație. Eu am scris un astfel de proiect, în calitate de tehnocrat. Trebuie să avem un fond permanent pentru jurnalismul de investigație și avem nevoie de legislație anti-SLAPP.

Intervenție privind Ziua Internațională a Stopării Impunității Crimelor împotriva Jurnaliștilor

Am subliniat din nou aseară, în plenul PE, importanța protejării jurnaliștilor de investigație. Întreaga mea intervenție poate fi consultată mai jos: "Pe data de 2 noiembrie am celebrat Ziua Internațională a Stopării Impunității Crimelor împotriva Jurnaliștilor. Anul trecut, 94 de jurnaliști și-au pierdut viața pentru că au avut curajul să scrie despre corupție și abuzuri de putere. Anul trecut, în februarie, jurnalistul slovac Jan Kuciak a fost asasinat în stil mafiot, alături de partenera sa. Iar luna trecută am comemorat doi ani de la moartea lui Daphne Caruana Galizia, doi ani în care justiția nu a reușit să-i identifice pe cei care au comandat acest asasinat. Aceste crime au avut loc în UE, aici unde pretindem că garantăm libertatea și siguranța jurnaliștilor. L-am avut la acea comemorare alături pe fiul lui Daphne, Matthew, chiar aici în PE, alături de alți 40 de jurnaliști din Europa și vă spun că mi-a fost greu să îl privesc în ochi ca politician pentru că noi toți aici am făcut puțin pentru stoparea crrimelor împotriva jurnaliștilor. Criminalii rămân în continuare în libertate, iar jurnaliștii incomozi sunt hărțuiți constant cu procese lungi și scumpe construite de case de avocatură profesioniste. Familia lui Daphne a moștenit aproape 30 de astfel de procese de defăimare începute împotriva ei pentru că a îndrăznit să spună adevărul. Trebuie să facem mult mai mult pentru jurnaliști, trebuie să îi sprijinim pe acești oameni cu legi anti-SLAPP, cu finanțare și mecanisme de intervenție rapidă în caz de amenințări sau presiuni. Da, jurnaliștii investighează politicieni. Dar cei care nu au motive de îngrijorare privind înapoi în trecutul lor sprijină libertatea presei și înțeleg importanța dreptului la informare și a protecției celor care spun adevărul cu demnitate, curaj și onestitate – jurnaliștii independenți. Domnule Comisar King, ați vorbit despre proiectele pilot pentru finanțarea jurnalismului de investigație. Eu am scris un astfel de proiect, în calitate de tehnocrat. Trebuie să avem un fond permanent pentru jurnalismul de investigație și avem nevoie de legislație anti-SLAPP."

Posted by Ramona Strugariu on Thursday, November 14, 2019