Reacție asupra deciziei PSRM de a depune o moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern

Am aflat cu îngrijorare despre evoluțiile politice din Republica Moldova și despre acțiunea PSRM de a depune o moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern, condus de Maia Sandu. Miza este reprezentată, și de data asta, de independența sistemului judiciar și de numirea procurorului general. 

Nominalizarea trebuie să se facă în urma unui proces de selecție transparent, în jurul căruia să nu graviteze nicio suspiciune de fraudă sau de politizare. Ministra justiției a optat pentru o soluție curajoasă, singura posibilă în acest context. Lupta pentru numirea unui procuror independent care să facă față presiunilor clasei politice și care să accelereze reformele justiției este extrem de importantă și poate reprezenta ultima redută în această bătălie. 

Să nu ne comportăm iresponsabil în vremuri cruciale pentru dezvoltarea Moldovei. Acesta este apelul meu către PSRM. Actualul impas politic poate fi depășit doar prin dialog, iar nevoia țării de a continua reformele justiției este mai necesară decât oricând. Am încredere în liderii politici de la Chișinău că vor identifica rapid consensul asupra unei soluții care să asigure stabilitatea țării și care să păstreze Republica Moldova pe traiectoria europeană. Nu putem vorbi de o Moldovă europeană fără un stat de drept consolidat și o justiție independentă. 

O susțin pe Maia Sandu și am încredere în capacitatea guvernului ei de a coordona o competiție de selecție corectă care să nu ridice niciun fel de semn de întrebare asupra integrității viitorului procuror general. Am încredere şi că oamenii din coaliția de guvernare, în asamblul său, vor înțelege importanța momentului şi nu vor arunca în aer echilibrul fragil al Moldovei şi reformele pe care şi le-au asumat, de dragul puterii absolute. Cetățenii Moldovei nu vor ierta aceste decizii, nici nu le vor uita.