Reacție rezultate alegeri locale – Republica Moldova

37,78%. Atât a fost prezența la vot la turul 2 al alegerilor locale din Republica Moldova. Nişte procente care ne sunt familiare şi care ar trebui să ne învețe, încă o dată, semnificația fundamentală a participării la vot pentru viitorul proeuropean al unei țări.

Această prezență la vot în Republica Moldova a asigurat, în premieră, victoria unui socialist rusofil la Chișinău. Deși Andrei Năstase, candidatul proeuropean, a dus o campanie onestă și transparentă, cu promisiuni realizabile și cu o viziune clară de a aduce bunăstarea în capitala Moldovei, se pare că discursul populist al contracandidatului său și repetatele campanii de dezinformare au cântărit mai mult în acest tur de scrutin. 

11.000 voturi au înclinat balanța spre Rusia și au făcut diferența. O lecție amară pe care ar trebui să o învățăm, pentru toate campaniile şi alegerile care vin. 

În ciuda rezultatelor, fac apel la stabilitate. Forțele politice din Moldova trebuie să găsească maturitatea necesară de a ajunge la un consens, astfel încât reformele începute de Guvernul Maiei Sandu să poată fi susținute în continuare, în beneficiul cetățenilor. Orice criză politică va arunca Moldova din nou în instabilitate, cu consecințe macroeconomice majore pe termen lung, pe care nu politicienii le vor resimți, ci cetățenii. Moldovenii s-au săturat de corupție, de abuzuri, de lupte începute din cauza unur orgolii politice, iar cei care le vor perpetua vor fi direct responsabili pentru blocarea culoarelor către dezvoltare şi un viitor stabil pentru Moldova. 

Indiferent de culoarea politică, lupta împotriva corupției, reformele, apropierea de România și de Uniunea Europeană trebuie să continue. Forțele politice democrate din Moldova au datoria să lupte în continuare pentru aceste deziderate. Dar trebuie să înțelegem cu toții, în acelaşi timp, că ele nu vor reuşi niciodată singure. Puterea schimbării vine prin vot. Fiecare vot în parte legitimează acțiunile politicienilor care pot duce la bunăstarea unei națiuni sau o pot întoarce înapoi în istorie. Cu toate acestea, îi rog pe cetățenii Moldovei să aibă curaj şi să nu renunțe acum. O înfrângere de etapă nu înseamnă că au pierdut lupta pentru democrație şi pentru Europa. Vom susține în continuare, cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție aici, în Parlamentul European, această luptă. 

Curaj. Ne vedem în curând la Chişinău.