Intervenție pe rezoluția privind încălcarea drepturilor omului în Indonezia, 24 octombrie

Am luat cuvântul, pe 24 octombrie, în plen pe rezoluția privind încălcarea drepturilor omului în Indonezia.

Domnule comisar, dragi colegi, Uniunea Europeană are un Acord de parteneriat şi de cooperare cu Indonezia în vigoare din 2014, şi acum avem această situație pe masă:

Un nou cod penal care să-l înlocuiască pe cel actual, cu articole care încalcă flagrant drepturile femeilor, ale minorităților religioase, sexuale, libertatea de exprimare și de asociere. Avem și legislație care slăbește foarte mult cadrul anticorupție din Indonezia.

Și vă întreb cu toată onestitatea, nu este timpul să adoptăm legislație Magnitsky la nivel european? Iar faptul că închidem ochii nu ne face, oare, complici la abuzurile flagrante şi repetate din toate aceste state terțe cu care avem acorduri şi parteneriate economice, cu dictatorii ai căror bani continuă să intre în Uniunea Europeană? 

Și aș vrea să-i mai întreb ceva pe colegii mei: în rezoluția Renew există un paragraf care se referea la libertatea presei și la importanța ca jurnaliștii să nu fie abuzați fizic. În rezoluția comună nu mai este acest paragraf. Unde este onestitatea noastră, dragi colegi?”

Intervenție pe rezoluția privind încălcarea drepturilor omului în Indonezia.

Am luat cuvântul azi în plen pe rezoluția privind încălcarea drepturilor omului în Indonezia.“Domnule comisar, dragi colegi, Uniunea Europeană are un Acord de parteneriat şi de cooperare cu Indonezia în vigoare din 2014, şi acum avem această situație pe masă:Un nou cod penal care să-l înlocuiască pe cel actual, cu articole care încalcă flagrant drepturile femeilor, ale minorităților religioase, sexuale, libertatea de exprimare și de asociere. Avem și legislație care slăbește foarte mult cadrul anticorupție din Indonezia.Și vă întreb cu toată onestitatea, nu este timpul să adoptăm legislație Magnitsky la nivel european? Iar faptul că închidem ochii nu ne face, oare, complici la abuzurile flagrante şi repetate din toate aceste state terțe cu care avem acorduri şi parteneriate economice, cu dictatorii ai căror bani continuă să intre în Uniunea Europeană? Și aș vrea să-i mai întreb ceva pe colegii mei: în rezoluția Renew există un paragraf care se referea la libertatea presei și la importanța ca jurnaliștii să nu fie abuzați fizic. În rezoluția comună nu mai este acest paragraf. Unde este onestitatea noastră, dragi colegi?”

Posted by Ramona Strugariu on Thursday, October 24, 2019