Descărcarea de gestiune a Biroul European de Sprijin pentru Azil, pe anul 2017, 22 octombrie

Am explicat în plen, în prezența Comisarului european pentru buget, Günther Oettinger, de ce Biroul European de Sprijin pentru Azil nu poate primi descărcarea de gestiune din partea Parlamentului pentru anul financiar 2017. 

Pe scurt, cel puțin 7.7 milioane de euro din buzunarele europenilor au fost cheltuiți fără respectarea procedurilor legale privind execuția bugetară. Problemele cele mai mari, identificate și de investigația OLAF, se referă la organizarea licitațiilor publice, la cheltuirea iresponsabilă a banilor europeni, la comportamentul abuziv al fostei conduceri față de angajați, la cazuri de hărțuire și nerespectarea normelor privind protecția datelor cu caracter personal. 

Descentralizate sau nu, instituțiile UE trebuie să fie un model de bune practici și să gestioneze în mod responsabil banii care provin de la cei peste 500 de milioane de cetățeni. Cu aceste date și cifre pe masă, fostul director executiv al EASO a fost revocat din funcție anul trecut. Însă în același timp, acest om NU poate fi funcționar european. Este o rugăminte directă și personală să nu mai ocupe vreodată un post de responsabilitate în UE.

Noua directoare a instituției a prezentat un plan ambițios de restructurare, cu acțiuni concrete. O asigur de întregul meu sprijin pentru munca pe care o depune alături de colegii ei, având în vedere importanța majoră pe care EASO o are în implementarea politicii de azil. Tocmai de aceea trebuie să monitorizăm strict acest plan și să ne asigurăm că el este implementat până la capăt. 

Descărcarea de gestiune nu este o formalitate. Este o responsabilitate majoră, asumată de acest Parlament. 

Politicile de management iresponsabile, abuzul și disprețul față de banii publici nu pot fi practici acceptabile, nici repetabile, atât la EASO, cât și oriunde altundeva în instituțiile europene.

Descărcarea de gestiune a PE pentru EASO

Am explicat în plen, în prezența Comisarului european pentru buget, Günther Oettinger, de ce Biroul European de Sprijin pentru Azil nu poate primi descărcarea de gestiune din partea Parlamentului pentru anul financiar 2017. Pe scurt, cel puțin 7.7 milioane de euro din buzunarele europenilor au fost cheltuiți fără respectarea procedurilor legale privind execuția bugetară. Problemele cele mai mari, identificate și de investigația OLAF, se referă la organizarea licitațiilor publice, la cheltuirea iresponsabilă a banilor europeni, la comportamentul abuziv al fostei conduceri față de angajați, la cazuri de hărțuire și nerespectarea normelor privind protecția datelor cu caracter personal. Descentralizate sau nu, instituțiile UE trebuie să fie un model de bune practici și să gestioneze în mod responsabil banii care provin de la cei peste 500 de milioane de cetățeni. Cu aceste date și cifre pe masă, fostul director executiv al EASO a fost revocat din funcție anul trecut. Însă în același timp, acest om NU poate fi funcționar european. Este o rugăminte directă și personală să nu mai ocupe vreodată un post de responsabilitate în UE. Noua directoare a instituției a prezentat un plan ambițios de restructurare, cu acțiuni concrete. O asigur de întregul meu sprijin pentru munca pe care o depune alături de colegii ei, având în vedere importanța majoră pe care EASO o are în implementarea politicii de azil. Tocmai de aceea trebuie să monitorizăm strict acest plan și să ne asigurăm că el este implementat până la capăt. Descărcarea de gestiune nu este o formalitate. Este o responsabilitate majoră, asumată de acest Parlament. Politicile de management iresponsabile, abuzul și disprețul față de banii publici nu pot fi practici acceptabile, nici repetabile, atât la EASO, cât și oriunde altundeva în instituțiile europene. European Asylum Support Office – EASO, #EUBudget

Posted by Ramona Strugariu on Tuesday, October 22, 2019