Schimb de opinii cu Comisara pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei, Dunja Mijatović, 21 octombrie

Am avut pe 21 octombrie, în cadrul întâlnirii LIBE, un schimb de opinii cu Comisara pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei, Dunja Mijatović. M-am bucurat să găsesc în persoana doamnei Mijatović un aliat de încredere al Parlamentului European, în ceea ce privește protejarea libertății de exprimare și, în mod deosebit, a garantării siguranței jurnaliștilor de pretutindeni. Acest subiect trebuie să depășească granițele externe ale UE și să se găsească pe agenda de priorități a cât mai multor state membre ale Consiliului Europei.

Așa cum a afirmat-o și doamna comisar aseară, în multe cazuri, măsurile de protecție pe care statele se laudă că le adoptă pentru asigurarea jurnalismului independent rămân adesea doar pe hârtie, neavând și o aplicabilitate reală. Tratarea de către decidenții politici a acestui subiect într-un manieră superficială şi chiar complicitatea unor guverne a dus la pierderea de vieți omenești. Pentru unele dintre ele nu s-a făcut dreptate nici până astăzi. Dincolo de cazurile jurnaliştilor Daphne Caruana Galizia din Malta şi Ján Kuciak din Slovacia, zilnic se semnalează zeci de alte situații în care jurnaliștii sunt agresați, amenințați cu moartea sau intimidați, lovindu-se totodată de comportamente ostile chiar din partea celor care ar trebui să îi protejeze. Este, probabil, întrebarea cu cel mai greu răspuns: cum protejăm jurnaliştii atunci când cei care îi atacă sunt chiar cei care ar trebui să garanteze protecția lor? Cum le asigurăm liber acces la informații de interes public, când interesul public vizează tocmai adevărul în cazul unor politicieni corupți şi al unor guverne corupte, din țările lor?

Timp de decenii, am construit ca Uniunea Europeană să devină un spațiu democratic, pluralist și sigur pentru profesarea jurnalismului de investigație şi garantarea libertății de exprimare. Odată cu reapariția bruscă a valurilor naționaliste pe continent, retorica ostilă a acestora, intens promovată inclusiv față de mass-media, a legitimat și mai mult atacurile la adresa jurnaliștilor. În lipsa unor acțiuni rapide și coordonate de contracarare a acestora, calitatea democrațiilor europene este prima care va avea de suferit. 

După ce i-am mulțumit pentru mesajul transmis cu ocazia evenimentului pe care l-am găzduit săptămâna trecută referitor la protecția jurnaliștilor, am întrebat-o pe doamna comisar care ar fi măsurile concrete pe care ar trebui să le luăm astfel încât să ne asigurăm că jurnaliștii beneficiază de protecția pe care o merită și totodată cum le putem asigura mijloacele financiare necesare pentru a-și susține activitatea, fără niciun fel de imixtiune a politicului în acest proces.

Schimb de opinii cu Comisara pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei, Dunja Mijatović

Am avut aseară, în cadrul întâlnirii LIBE, un schimb de opinii cu Comisara pentru Drepturile Omului din cadrul Consiliului Europei, Dunja Mijatović. M-am bucurat să găsesc în persoana doamnei Mijatović un aliat de încredere al Parlamentului European, în ceea ce privește protejarea libertății de exprimare și, în mod deosebit, a garantării siguranței jurnaliștilor de pretutindeni. Acest subiect trebuie să depășească granițele externe ale UE și să se găsească pe agenda de priorități a cât mai multor state membre ale Consiliului Europei. Așa cum a afirmat-o și doamna comisar aseară, în multe cazuri, măsurile de protecție pe care statele se laudă că le adoptă pentru asigurarea jurnalismului independent rămân adesea doar pe hârtie, neavând și o aplicabilitate reală. Tratarea de către decidenții politici a acestui subiect într-un manieră superficială şi chiar complicitatea unor guverne a dus la pierderea de vieți omenești. Pentru unele dintre ele nu s-a făcut dreptate nici până astăzi. Dincolo de cazurile jurnaliştilor Daphne Caruana Galizia din Malta şi Ján Kuciak din Slovacia, zilnic se semnalează zeci de alte situații în care jurnaliștii sunt agresați, amenințați cu moartea sau intimidați, lovindu-se totodată de comportamente ostile chiar din partea celor care ar trebui să îi protejeze. Este, probabil, întrebarea cu cel mai greu răspuns: cum protejăm jurnaliştii atunci când cei care îi atacă sunt chiar cei care ar trebui să garanteze protecția lor? Cum le asigurăm liber acces la informații de interes public, când interesul public vizează tocmai adevărul în cazul unor politicieni corupți şi al unor guverne corupte, din țările lor? Timp de decenii, am construit ca Uniunea Europeană să devină un spațiu democratic, pluralist și sigur pentru profesarea jurnalismului de investigație şi garantarea libertății de exprimare. Odată cu reapariția bruscă a valurilor naționaliste pe continent, retorica ostilă a acestora, intens promovată inclusiv față de mass-media, a legitimat și mai mult atacurile la adresa jurnaliștilor. În lipsa unor acțiuni rapide și coordonate de contracarare a acestora, calitatea democrațiilor europene este prima care va avea de suferit. După ce i-am mulțumit pentru mesajul transmis cu ocazia evenimentului pe care l-am găzduit săptămâna trecută referitor la protecția jurnaliștilor, am întrebat-o pe doamna comisar care ar fi măsurile concrete pe care ar trebui să le luăm astfel încât să ne asigurăm că jurnaliștii beneficiază de protecția pe care o merită și totodată cum le putem asigura mijloacele financiare necesare pentru a-și susține activitatea, fără niciun fel de imixtiune a politicului în acest proces.

Posted by Ramona Strugariu on Tuesday, October 22, 2019