Risking everything to uphold EU values and democracy: protecting journalists in the EU

Am găzduit pe 17 octombrie, alături de colegii Dragoș Tudorache și Sophie in ‘t Veld, primul meu eveniment de la Bruxelles, în calitate de europarlamentar. Evenimentul a fost dedicat independenței presei, pluralismului și libertății de exprimare, cu participarea comisarei Vera Jourova şi a lui Matthew Caruana Galizia, fiul lui Daphne Caruana Galizia, şi a avut două secțiuni:

🔸 ateliere aplicate la care să-și aducă contribuția un număr cât mai mare de jurnaliști și reprezentanți ai societății civile din Europa (România, Rep. Moldova, Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Malta, Franța, Belgia, Olanda, Slovenia, Slovacia);

🔸 o dezbatere amplă, în care să discutăm concret cum putem susține libertatea presei şi cum putem proteja jurnaliștii de investigație şi în care să prezentăm aceste prime concluzii desprinse din atelierele de lucru atât Comisiei cât şi colegilor europarlamentari. 

Indiferent de țara din care aceștia provin, jurnaliștii pe care i-am întâlnit ne-au transmis nouă, decidenților, același lucru: presa liberă are nevoie de mecanisme de protecție și de surse de finanțare dedicate, mai puțin birocratizate, care să le permită jurnaliştilor să-și facă meseria așa cum știu mai bine. 

Astfel de schimburi sunt extrem de necesare în conturarea priorităților de acțiune la nivel european pentru protejarea valorilor europene şi apărarea democrației. Libertatea de exprimare, pluralismul şi presa independentă sunt esențiale pentru conservarea acestor valori. Am spus astăzi în deschiderea evenimentului că ocrotirea acestor valori e o bătălie pe care trebuie să o purtăm în fiecare zi. Şi nu este una uşoară. Daphne Caruana Galizia a fost unul dintre oamenii care au purtat această bătălie. Jan Kuciak, asasinat în Slovacia împreună cu logodnica lui, a fost un altul. 

Jurnaliştii independenți poartă această bătălie în fiecare zi, cu riscuri uriaşe şi mijloace infime. Este timpul să facem mult mai mult la nivel decizional, în Uniune, pentru a le sprijini această luptă, dacă credem, la rândul nostru, în aceste valori.

Nu este despre noi. Este despre o bătălie uriaşă şi foarte inegală cu corupția, cu mafia, cu opacitatea decizională, cu abuzul de putere, cu dezinformarea, cu manipularea, cu tot ce înseamnă represiune şi amenințare asupra unor oameni care îşi pun viața în slujba adevărului, înfruntând regimuri iliberale, ofense, hărțuire şi amenințări cu moartea. Noile bătălii politice ale Europei nu sunt despre noi. Ele trebuie să fie despre tot ce scrie mai sus, dacă vrem o victorie a proeuropenismului, a libertății şi a democrației. Dacă nu, vorbim vorbe.

Le mulțumesc tuturor participanților la acest eveniment şi afirm din nou, foarte clar, că este doar primul dintr-o serie de evenimente, dezbateri şi ateliere de lucru dedicate acestui subiect. Timpul pentru acțiune este astăzi, acum.