Concluziile asupra Raportului Anual privind Interesele Financiare ale UE, 17 octombrie

La întâlnire, a participat și Comisarul în exercițiu pe Buget și Resurse Umane, dl. Günther Oettinger, care a vorbit despre progresele înregistrate de UE în lupta antifraudă din ultimii 30 de ani și despre rolul important pe care Parchetul European îl va juca în acest domeniu, alături de OLAF.

“Aș dori, în primul rând, să mulțumesc Comisiei Europene pentru munca depusă asupra acestui raport; 2019 marchează 30 de ani de raportare anuală a Comisiei pe marginea protecției intereselor financiare ale Uniunii. În 30 de ani am parcurs un drum lung, dar provocările s-au schimbat și nevoia de a asigura o protecție eficientă a intereselor financiare ale Uniunii este mai mare ca niciodată.

Este îngrijorător să vedem că deși, spre deosebire de anul 2017, numărul fraudelor a rămas stabil sau chiar a scăzut în unele cazuri, valoarea acestora a crescut alarmant de mult, ajungând până la 183%. Acest lucru înseamnă mai puține lovituri la adresa bugetului UE, dar cu un impact mult mai puternic.

Este de asemenea îngrijorător să vedem că în domenii intens finanțate și extrem de importante, cum ar fi agricultura, spre exemplu, neregulile raportate în două dintre statele membre – România și Italia – au reprezentat peste 60% din totalul cazurile de fraudă din 2018. România conduce acest top, și deși este vorba despre țara mea, nu am de gând să fiu nici populistă, nici naționalistă cu privire la această chestiune pentru că nu aș aduce un serviciu României astfel. Clasamentul este urmat de Ungaria și Polonia, două dintre cele șase state membre care nu s-au alăturat inițiativei Parchetului European și care s-au aflat în pragul activării procedurilor art. 7 din TUE. Nerespectarea statului de drept este una dintre cele mai mari amenințări la adresa bugetului Uniunii.

Crearea și operaționalizarea Parchetului European constitute un prim-pas important spre eficientizarea protejării intereselor financiare ale Uniunii, dar acest lucru nu va fi suficient până când nu vom avea toate statele membre implicate în susținerea noii instituții. 

Dacă ne dorim cu adevărat să protejăm eficient interesele financiare ale Uniunii, va trebui să ne facem treaba bine, la nivel intern, prin elaborarea unor instrumente de monitorizare adecvate și totodată prin aplicarea de sancțiuni celor care le încalcă. 

De asemenea, statele membre trebuie să demonstreze un angajament mult mai puternic față de aceste probleme și să își dezvolte sistemele antifraudă pe baza unor strategii naționale dedicate. Protejarea intereselor financiare ale Uniunii inseamnă protejarea intereselor cetățenilor Uniunii.”

Concluziile Renew asupra 𝑅𝑎𝑝𝑜𝑟𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐴𝑛𝑢𝑎𝑙 𝑝𝑟𝑖𝑣𝑖𝑛𝑑 𝐼𝑛𝑡𝑒𝑟𝑒𝑠𝑒𝑙𝑒 𝐹𝑖𝑛𝑎𝑛𝑐𝑖𝑎𝑟𝑒 𝑎𝑙𝑒 𝑈𝐸

În calitate de raportor al grupului Renew Europe, am prezentat astăzi în CONT concluziile asupra 𝑅𝑎𝑝𝑜𝑟𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐴𝑛𝑢𝑎𝑙 𝑝𝑟𝑖𝑣𝑖𝑛𝑑 𝐼𝑛𝑡𝑒𝑟𝑒𝑠𝑒𝑙𝑒 𝐹𝑖𝑛𝑎𝑛𝑐𝑖𝑎𝑟𝑒 𝑎𝑙𝑒 𝑈𝐸. La întâlnire, a participat și Comisarul în exercițiu pe Buget și Resurse Umane, dl. Günther Oettinger, care a vorbit despre progresele înregistrate de UE în lupta antifraudă din ultimii 30 de ani și despre rolul important pe care Parchetul European îl va juca în acest domeniu, alături de OLAF.“Aș dori, în primul rând, să mulțumesc Comisiei Europene pentru munca depusă asupra acestui raport; 2019 marchează 30 de ani de raportare anuală a Comisiei pe marginea protecției intereselor financiare ale Uniunii. În 30 de ani am parcurs un drum lung, dar provocările s-au schimbat și nevoia de a asigura o protecție eficientă a intereselor financiare ale Uniunii este mai mare ca niciodată.Este îngrijorător să vedem că deși, spre deosebire de anul 2017, numărul fraudelor a rămas stabil sau chiar a scăzut în unele cazuri, valoarea acestora a crescut alarmant de mult, ajungând până la 183%. Acest lucru înseamnă mai puține lovituri la adresa bugetului UE, dar cu un impact mult mai puternic.Este de asemenea îngrijorător să vedem că în domenii intens finanțate și extrem de importante, cum ar fi agricultura, spre exemplu, neregulile raportate în două dintre statele membre – România și Italia – au reprezentat peste 60% din totalul cazurile de fraudă din 2018. România conduce acest top, și deși este vorba despre țara mea, nu am de gând să fiu nici populistă, nici naționalistă cu privire la această chestiune pentru că nu aș aduce un serviciu României astfel. Clasamentul este urmat de Ungaria și Polonia, două dintre cele șase state membre care nu s-au alăturat inițiativei Parchetului European și care s-au aflat în pragul activării procedurilor art. 7 din TUE. Nerespectarea statului de drept este una dintre cele mai mari amenințări la adresa bugetului Uniunii.Crearea și operaționalizarea Parchetului European constitute un prim-pas important spre eficientizarea protejării intereselor financiare ale Uniunii, dar acest lucru nu va fi suficient până când nu vom avea toate statele membre implicate în susținerea noii instituții. Dacă ne dorim cu adevărat să protejăm eficient interesele financiare ale Uniunii, va trebui să ne facem treaba bine, la nivel intern, prin elaborarea unor instrumente de monitorizare adecvate și totodată prin aplicarea de sancțiuni celor care le încalcă. De asemenea, statele membre trebuie să demonstreze un angajament mult mai puternic față de aceste probleme și să își dezvolte sistemele antifraudă pe baza unor strategii naționale dedicate. Protejarea intereselor financiare ale Uniunii inseamnă protejarea intereselor cetățenilor Uniunii.”

Posted by Ramona Strugariu on Thursday, October 17, 2019