Generation Code: Born at the Library

Am participat pe 8 octombrie la “Generation Code: Born at the Library”, un eveniment devenit deja tradiție pentru Parlamentul European, organizat de Public Libraries 2030, cu scopul de a promova cele mai de succes modele de bună practică în privința digitalizarii bibliotecilor publice din întreaga Europă. Printre roboți și instalații de realitate virtuală, am cunoscut-o aici pe Sorina Stanca, președinta Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) a cărei activitate este strâns legată de modernizarea accesului la resursele educaționale pentru publicul larg din România.  

Sorina a subliniat faptul că bibliotecile publice încearcă din răsputeri să ofere servicii cât mai complexe comunității locale de acasă, aliniate noilor trenduri tehnologice, și să-și diversifice totodată oferta către cetățenii care le frecventează cu regularitate. Pentru ca bibliotecile publice să devină adevărate hub-uri moderne în care românii să fie conectați tot timpul la actualitatea europeană este nevoie de investiții serioase și de un angajament politic pe termen lung. În momentul de față, doar 67% din bibliotecile din România sunt conectate la internet, iar numărul utilizatorilor acestora este în continuă scădere. Susținerea inițiativei Sorinei este necesară nu numai în Parlamentul European, ci și în Parlamentul național, asta dacă ne dorim cu adevărat să avem o societate informată, în care cetățenii să fie implicați într-un proces continuu de învățare pe parcursul vieții.

Am discutat şi despre posibilitatea organizării unor dezbateri care să sublinieze rolul activ pe care bibliotecile publice îl pot asuma în combaterea dezinformării şi în promovarea valorilor europene. Mulțumesc pentru invitație, a fost o bucurie să întâlnesc profesionişti dedicați cu toată energia şi spiritul lor cunoaşterii, voi face tot ce ține de mine pentru a le susține proiectele şi a le încuraja implicarea.