Stabilirea echipei de negociere privind instituirea Programului “Drepturi și valori”, 24 septembrie

Comisia pentru libertăți civile a votat astăzi echipa de negociere privind instituirea Programului “Drepturi și valori”. Voi reprezenta grupul Renew în negocierile cu Consiliul pentru acest dosar sectorial ce face parte din Cadrul financiar multianual 2021-2027. Viitorul instrument financiar va permite Uniunii să susțină organizațiile societății civile care activează pentru apărarea drepturilor și valorilor europene, a democrației și a statului de drept. Deși în luna martie s-a ajuns la un acord parțial între Parlament și Consiliu în acest dosar, inclusiv asupra schimbării numelui acestuia în Programul “Cetățenie, egalitate, drepturi și valori”, vom începe în curând discuțiile pentru finalizarea lui.


Pentru mine, sunt două chestiuni esențiale care trebuie rediscutate:

🔸 clarificarea posibiltăților de finanțare pentru organizațiile societății civile care acționează pentru protecția jurnaliștilor independenți, pentru educație media, pentru combaterea dezinformării, pentru proiecte care încurajează libertatea presei şi întărirea libertății de expresie; 


🔸 prioritățile de finanțare în cadrul acestui instrument – iar aici va fi o muncă foarte serioasă şi obligatoriu participativă, care trece dincolo de adoptarea propriu-zisă a instrumentelor financiare şi ține inclusiv de perseverența cu care organizațiile nonguvernamentale vor şti să îşi reprezinte interesele la masa dialogului european: putere asociativă, claritate în planificarea şi exprimarea nevoilor de finanțare, prioritizarea bazată pe nevoi reale ale grupurilor şi/sau profesioniştilor pe care îi reprezintă.