Intervenție referitoare la stadiul de implementare a legislației europene cu privire la combaterea spălării de bani, 18 septembrie

Am luat cuvântul în plen, în cadrul dezbaterii referitoare la stadiul de implementare a legislației europene cu privire la combaterea spălării de bani. 

Realitatea este că nu facem suficiente progrese la nivel european şi că niciunul dintre cele 28 de state membre nu a transpus corect şi complet Directiva a 4-a privind combaterea spălării banilor, deşi ea trebuia transpusă până în iunie 2017. Fiecare stat membru a interpretat în stilul propriu acest text legislativ, iar creativitatea unora dintre ele s-a dovedit maximă – de la măsuri excesive impuse ONGurilor până la celebrul tabel de transpunere al lui Tudorel Toader, cu sintagma „nu se aplică” în aproape fiecare rând din tabel. 
Directiva a 5-a are termen de transpunere 10 ianuarie 2020. Până acum, doar 8 state membre au transpus această Directivă.
Pe scurt, avem nevoie de Regulamente. Dacă nu funcționează transpunerea Directivelor, avem nevoie de Regulamente elaborate după modele puternice de legislație privind combaterea spălării de bani, în acest domeniu esențial pentru combaterea marii criminalități şi funcționarea Uniunii. Şi avem nevoie de sancțiuni clare împotriva acelor state membre care nu respectă şi nu aplică această legislație.

Am luat cuvântul în plen, în cadrul dezbaterii referitoare la stadiul de implementare a legislației europene cu privire la combaterea spălării de bani. Realitatea este că nu facem suficiente progrese la nivel european şi că niciunul dintre cele 28 de state membre nu a transpus corect şi complet Directiva a 4-a privind combaterea spălării banilor, deşi ea trebuia transpusă până în iunie 2017. Fiecare stat membru a interpretat în stilul propriu acest text legislativ, iar creativitatea unora dintre ele s-a dovedit maximă – de la măsuri excesive impuse ONGurilor până la celebrul tabel de transpunere al lui Tudorel Toader, cu sintagma "nu se aplică" în aproape fiecare rând din tabel. Directiva a 5-a are termen de transpunere 10 ianuarie 2020. Până acum, doar 8 state membre au transpus această Directivă.Pe scurt, avem nevoie de Regulamente. Dacă nu funcționează transpunerea Directivelor, avem nevoie de Regulamente elaborate după modele puternice de legislație privind combaterea spălării de bani, în acest domeniu esențial pentru combaterea marii criminalități şi funcționarea Uniunii. Şi avem nevoie de sancțiuni clare împotriva acelor state membre care nu respectă şi nu aplică această legislație.

Posted by Ramona Strugariu on Wednesday, September 18, 2019