Mic dejun cu comisara Vera Jourova, 17 septembrie

Am avut un mic dejun LIBE #RenewEurope cu viitoarea comisară Vera Jourova, pentru a discuta prioritățile portofoliului pe care il va deține, odată confirmată noua Comisie. Este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante portofolii la nivel de Uniune. 


Vera Jourova a reconfirmat ceea ce aşteptam:


🔸 statul de drept este o prioritate absolută şi vom lucra la dezvoltarea unor mecanisme de monitorizare şi de condiționare care să fie mai eficiente şi mai clare decât până acum;
🔸libertatea presei a devenit o prioritate absolută. Este parte a portofoliului pe care îl deține şi pentru prima oară, istoric, la nivelul Uniunii, ocupă un spațiu atât de important în portofoliul unui comisar european. Afirm aici, fără ezitare, că delegația României din grupul Renew Europe a avut un cuvânt important de spus în acest proces. Asta înseamnă două lucruri: că finanțarea presei independente/a jurnalismului de investigație şi protecția jurnaliştilor vor fi concretizate, dincolo de discursuri, în mecanisme şi instrumente pe care le putem dezvolta colaborativ. Cuvintele ei au fost acestea: dacă aveți propuneri concrete, le aştept. 

Este un pas extrem de important şi o oportunitate pe care trebuie să o valorificăm la maximum. Da, reprezentarea la nivel decizional european contează enorm. România are acum în Parlamentul European acele voci credibile care să fie ascultate, care să livreze mesajul, care să propună acțiuni, care să susțină o agendă proeuropeană, a democrației, a drepturilor şi libertăților.